01.10.2007. / 18:44

Autor: Nina Tomljanović

UOČI PARLAMENTARNIH IZBORA U RUSIJI

Putin prihvatio prijedlog da predvodi listu Jedinstvene Rusije

Predsjednik Rusije pri tome nije isključio mogućnost da bi, iduće godine, nakon isteka njegova predsjedničkog mandata, mogao postati predsjednikom ruske vlade

Na predstojećim prosinačkim parlamentarnim izborima, izbornu listu stranke Jedinstvena Rusija predvodit će ruski predsjednik Vladimir Putin. "Sa zahvalnošću prihvaćam vaš prijedlog da predvodim listu Jedinstvene Rusije", na parlamentarnim izborima koji će se održati 2. prosinca, rekao je Putin pred članovima kongresa.

Predsjednik Rusije pri tome nije isključio mogućnost da bi, iduće godine, nakon isteka njegova predsjedničkog mandata, mogao postati predsjednikom ruske vlade.

"Predvoditi vladu, vrlo je realističan prijedlog, no o tomu je još rano razmišljati", kazao je, dajući na znanje da je to pitanje o kojemu ozbiljno razmišlja. "No, za to je potrebno ispuniti najmanje dva uvjeta. Prvi je da Jedinstvena Rusija 2. prosinca dobije izbore u dumi, a drugi da za predsjednika izabere poštenog, sposobnog , učinkovitog i modernog čovjeka s kojim će moći raditi u paru", kazao je Putin.

Na kongresu se Putin nije želio učlaniti u stranku, zahvalivši na ponuđenom prijedlogu. "Iako sam bio jedan od pokretača stvaranja Jedinstvene Rusije, poput većine stanovnika ove zemlje izvan sam stranke i taj status ne bih mijenjao", rekao je.

U govoru održanom na predizbornom kongresu Jedinstvene Rusije, Putin je rekao kako ta vladajuća stranka, u čijem je osnivanju i sam sudjelovao, ima samo jednu zadaću - "u poštenoj borbi pobijediti na predstojećim izborima za rusku dumu. Pobjeda Jedinstvene Rusije potrebna je kako bi se "zajamčio stabilan razvoj zemlje, da bi se u djelo proveli svi usvojeni planovi i da bi se opravdala očekivanja milijuna građana ove zemlje".

"Mislim da je stigao trenutak u kojemu nam se pruža mogućnost dokazati da je Rusija velika zemlja kojom se njezini državljani ponose i koju susjedi uvažavaju, prije svega njezina čovjeka, njegovo dostojanstvo i prava", rekao je ruski predsjednik.

U zadnjih nekoliko mjeseci, politički analitičari su u više navrata nagađali kako bi Putin mogao namjerno izabrati politički slabog i lojalnog nasljednika za mjesto predsjednika, te nastaviti vladati zemljom s drugog ključnog mjesta - onog premijerskog.

Nakon Putinova govora, čelnik partije i aktualni predsjednik dume Boris Grizlov izjavio je kako će Jedinstvena Rusija ispuniti sve zadaće što ih je Putin pred nju postavio te da je odlučna u namjeri da osigura kontinuitet sadašnjeg političkog smjera. Dodao je kako se jedinstvena Rusija zalaže za razvoj partnerstva države i privatnog sektora. U radu kongresa Jedinstvene Rusije sudjeluje više od 500 izaslanika stranke, gosti iz 38 stranih zemalja, a rad kongresa prati oko 1.000 novinara.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika