Objavljeno u Nacionalu br. 620, 2007-10-02

Autor: Ante Mihić

MIKE BOTTOM U ZAGREBU

Tvorac plivačkih šampiona

MIKE BOTTOM, jedan od najuspješnijih svjetskih trenera za plivače, potpisao je ugovor s Plivačkim klubom Dubrava iz Zagreba te se u Zagreb i doseljava sa suprugom i kćerima

Bottom smatra da će Hrvatska na Olimpijadi u Pekingu imati nekoliko vrhunskih plivača te da bi štafeta mogla osvojiti čak i medaljuBottom smatra da će Hrvatska na Olimpijadi u Pekingu imati nekoliko vrhunskih plivača te da bi štafeta mogla osvojiti čak i medaljuMike Bottom jedan od najpoznatijih i najupješnijih svjetskih plivačkih trenera je prije nekoliko dana potpisao dvogodišnji ugovor s Plivačkim klubom Dubrava iz Zagreba. S Bottomom smo razgovarali na bazenu u Utrini neposredno nakon potpisivanja ugovora, a već prvi dojam pokazao je da se radi o vrlo ugodnoj osobi koja zna što želi od svojih plivača. Koliko je njegov dolazak u Plivački klub Dubrava značajan za cjelokupno hrvatsko plivanje pokazuje podatak da su Bottomovi plivači već desetljećima među najboljim natjecateljima na svijetu.

Iako se specijalizirao samo za sprinterske plivačke discipline Bottom je uspio svojim posebnim metodama rada od prosječnih plivača napraviti olimpijske i svjetske prvake, a koliko je cijenjen u svijetu vidi se po tome što je radio kao savjetnik mnogim svjetskim i europskim plivačkim reprezentacijama, a njegovi plivači dolazili su iz svih krajeva svijeta.

Hrvatskoj javnosti postao je poznat kada je počeo trenirati Gordana Kožulja, koji je uz njegovu pomoć ostvario vrlo dobre rezultate te osvajao medalje na europskim i svjetskim prvenstvima. Nakon Kožulja najpoznatiji hrvatski plivač kojeg je Bottom trenirao i s kojim i danas radi je Duje Draganja. Kako bi i dalje imali što bolju suradnju Draganja je prešao iz riječkog kluba Primorje u Dubravu te je na taj način pokazao koliko mu on znači kao trener i koliko je zaslužan za sve njegove uspjehe.

Iako je Dubrava samo jedan od mnogobrojnih hrvatskih klubova Bottom je svjestan da se od njega očekuje da svoje znanje prenese i na ostale hrvatske trenere, te da svojim autoritetom pozitivno utječe na mnoge mlade plivače koji bi tek trebali započeti svoje profesionalne plivačke karijere. Za njegovo dovođenje u Hrvatsku najzaslužniji je Tomislav Karlo, tajnik Hrvatskog plivačkog saveza koji je pune tri godine nagovarao Bottoma da dođe u Hrvatsku i pomogne razvoju hrvatskog plivanja. Iako je Bottom i do sada radio kao savjetnik hrvatske plivačke reprezentacije Karlo vjeruje da će svojim boravkom u Hrvatskoj imati još bolji uvid u cjelokupno hrvatsko plivanje te da će njegov dolazak pokrenuti mnoge promjene. Bottom i sam naglašava da bi, da nije bilo Karla i Draganje, vrlo teško došao u Zagreb i Hrvatsku, ali da su njihovo prijateljstvo i želja za novim izazovima presudili u njegovu konačnom izboru.

“Kada sam bio dječak, učio sam europsku povijest i jedan od gradova koji me se posebno dojmio bio je Zagreb. Uvijek sam želio posjetiti grad u kojem tramvaji voze centrom grada i gdje se spaja stara i nova arhitektura. Moram priznati da sam uzbuđen što dolazim u Zagreb, Hrvatsku i sretan što će cijela moja obitelj sa mnom imati priliku upoznati hrvatsku kulturu o kojoj sam puno čitao i učio”, rekao je na početku našeg razgovora Bottom.


DUJE DRAGANJA i američki plivački prvak Gary Hall Jr., osvajači zlatne i srebrne medalje na Olimpijadi u Ateni 2004. - obojicu je trenirao Mike BottomDUJE DRAGANJA i američki plivački prvak Gary Hall Jr., osvajači zlatne i srebrne medalje na Olimpijadi u Ateni 2004. - obojicu je trenirao Mike BottomIako je bio savjetnik hrvatske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Ateni i Sydneyu, Bottom zna da je ovo za njega novi početak i da će se mladi plivači morati priviknuti na njegove metode rada, ali kako sam kaže Hrvatska ima mnogo mladih plivača, koji će nada se, uz njegovu pomoć postati još bolji.

“Mnogi mladi plivači dolaze studirati i plivati u Sjedinjene Američke Države i moram priznati da najviše talentiranih plivača dolazi iz Hrvatske. Problem nastaje kada oni završe fakultet i vrate se u Hrvatsku jer unatoč dobrim rezultatima više nemaju motivaciju za plivanjem i nemaju mogućnosti napredovati. Nadam se da će se mojim dolaskom promijeniti puno toga i da će se promijenti pogled mladih na plivanje te da će i nakon završetka fakulteta nastaviti sa svojim plivačkim karijerama”, kaže Bottom.

Bottom je upoznat s problemima u hrvatskom plivanju i ne baš sjajnim uvjetima, ali unatoč tome veliki je optimist jer kao trener priznaje samo rad, ali kako je sam rekao nije sve u autoritetu nego i u međusobnom poštovanju između plivača i trenera:

“Znam da će mi prilikom treninga najveći problem predstavljati uvjeti i malen broj bazena. Isto tako znam da se moraju zadovoljiti svi, od građana, djece, škola do profesionalnih plivača, pa ću nastojati napraviti program, kako bi moji plivači tijekom treninga imali najbolje uvjete. Primjer nam trebaju biti hrvatski vaterpolisti koji su također imali skromne uvjete u odnosu na druge reprezentacije, ali su osvojili svjetsko zlato i naše akcije moraju ići u tom smjeru. Kada govorim o plivačima, moram biti iskren i reći da sam s mnogima od njih veliki prijatelj, jer uvijek nastojim iz tih mladića izvući ono najbolje, ne samo u sferi sporta, nego i života općenito. Plivači su individue koje trebaju imati poseban pristup i zato puno radim na psihološkoj pripremi svojih natjecatelja, a onda ego ne smije biti bitan jer ja sam taj koji ih mora uvjeriti u to da su dobri, ja kao trener moram im biti najveća podrška.”

Bottom je specifičan i po svojim treninzima koji se razlikuju od uobičajenih plivačkih treninga, pa tako njegovi plivači imaju veliki broj treniga u bazenu, ali i puno treninga izvan bazena. On je savjete tražio od poznatih fitness trenera, od atletskih stručnjaka i danas nastoji svoje znanje prenijeti i na svoje plivače, ali i pomoći mladim trenerima da usavrše svoje metode rada.

S tajnikom Hrvatskog plivačkog saveza Tomislavom Karlom, najzaslužnijim za njegov dolazak u HrvatskuS tajnikom Hrvatskog plivačkog saveza Tomislavom Karlom, najzaslužnijim za njegov dolazak u Hrvatsku “Moji treninzi su specifični jer ja uglavnom i gotovo uvijek treniram samo brze plivačke discipline i zbog toga sam razvio posebne metode treniranja. Kada sam bio plivač sve se svodilo na plivanje i samo plivanje, ali svjestan sam da je takav način rada bio pogrešan i zato sam odlučio drukčije pristupati svakom plivaču i njegovoj pripremi. Treninzi ponekad traju i 8 sati dnevno, 3 puta tjedno, ali ponekad plivačima dopustim da sami kažu koliko žele trenirati jer tako dobivam njihovo povjerenje, a oni sami najbolje znaju kako se osjećaju u pojedinom trenutku”, kaže Bottom.

Najveća mu je želja da svi njegovi plivači i nakon plivanja ostanu kvalitetne osobe jer smatra da fakultetsko obrazovanje i težak fizički rad na treninzima od njih stvaraju dobre ljude čiji će se doprinos u društvu kad-tad osjetiti. Kao primjer naveo je Gordana Kožulja koji je uz vrhunske plivačke rezultate uspio uskladiti svoje obveze s obiteljskim životom, a također je i jedan od najpopularnijih hrvatskih sportaša.

Svjestan je da plivanje nikada neće biti popularno poput košarke ili nogometa, ali kako je sam rekao mnogi nikada nisu ni probali igrati sportove s loptom, ali zato 90 posto svjetskog stanovništva zna plivati. Bottom plivanje vidi kao izvrstan način rekreacije, a taj sport je zavolio jer se plivati može od ranog djetinjstva do kasne životne dobi i što će bez obzira na sve uvijek postojati oni koji će od ovog sporta željeti više:

“Plivam cijeli život, a plivački trener sam postao jer imam dvije strasti koje me vode kroz cijelu moju karijeru. Kada sam 1980. trebao nastupiti na Olimpijskim igrama u Moskvi, američki olimpijski odbor odlučio je bojkotirati Olimpijske igre i nikada kao plivač nisam nastupio na Olimpijadi. Upravo zato nastup i svaka medalja nekog od mojih plivača na olimpijskim igrama čine me izrazito ponosnim i tada znam da moj cjelokupni trud nije bio uzaludan. Moja druga strast je stalno mijenjanje načina treninga, da se upoznajem s ljudima koje treniram i da učim od njih, kao što oni uče od mene. Vjerujem da nitko nije nepobjediv i ako smatrate da je netko bolji od vas, ne trebate ga ignorirati nego učiti i preuzimati ono dobro od njega kako biste ga jednoga dana nadmašili.”

Gordan Kožulj svoje je najbolje rezultate ostvario kada ga je trenirao Mike BottomGordan Kožulj svoje je najbolje rezultate ostvario kada ga je trenirao Mike Bottom Dolazak u Hrvatsku za njega je veliki izazov, a velika potpora obitelji, njegove supruge i dvije kćeri dokaz su da nije pogriješio. Vjeruje da Hrvatska na Olimpijskim igrama može imati nekoliko vrhunskih plivača, a puno očekuje od štafete koja bi možda mogla donijeti i medalju.

“Kada sam odlučio doći puno mi je značila potpora supruge koja je uvijek uz mene i koja je također vrlo uzbuđena što dolazi u Hrvatsku. Iako ćemo često putovati, kćeri će učiti hrvatski jezik i trudit ću se da u ove dvije godine što više nauče o cjelokupnoj hrvatskoj kulturi i Hrvatskoj općenito, a možda ih upišem i u hrvatski vrtić. A što se tiče plivanja u Hrvatskoj mogu reći da ova hrvatska reprezentacija ima potencijala, ali još je puno vremena do Pekinga, puno je posla i zalaganja pred nama i tek ću za nekoliko mjeseci moći reći koliko je moj dolazak u Hrvatsku bio uspješan”, rekao je Bottom.

Vrhunski sport

"Gordan Kožulj je možda najbolji primjer kako se dobro može uskladiti privatni život s profesionalnim i kako se trebaju ponašati svi vrhunski sportaši. Onaj koji teško i mukotrpno radi uvijek će imati rezultate i ne treba čovjek uvijek biti najbolji, ali mora vjerovati da je u određenoj situaciji dao maksimum, da u tom trenutku nije mogao više i bolje”, rekao je Bottom.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika