Objavljeno u Nacionalu br. 620, 2007-10-02

Autor: Milan Pavlinović

KULTURA

Najbolji američki Soul, Blues i R&B na Staxovoj kompilaciji

Concord Music u povodu pedeset godina od osnutka izdavačke kuće Stax Records objavio je dvostruki CD s pedeset najboljih hitova izvođača koji su snimali za tu slavnu kuću. Tu kompaniju 1957. su osnovali country violinist Jim Stewart i njegova sestra Estelle Axton u Memphisu u državi Tennessee, a ime su joj dali po početnim slovima svojih prezimena. Razlog velike popularnosti Staxovih izvođača i njihov originalni glazbeni zvuk je u tome što je Stewart od starog kazališta u Memphisu napravio glazbeni studio i u njemu stvorio jedinstvenu akustiku. Osim toga, izvrsna grupa Booker T & MGs bila je prateći bend svim izvođačima, što je također stvorilo takozvani Stax zvuk.
Tijekom 60-ih i 70-ih Stax Records postao je poznat po soul, blues i R&B izvođačima poput Carle Thomas, Otisa Reddinga, Alberta Kinga, Isaaca Hayesa i Sama and Davea, čije se pjesme nalaze na ovoj kompilaciji. Izvođači Staxa, najčešće Afroamerikanci, stvorili su glazbeni žanr južnjačkog soula i utjecali na pojavu ranog funka te pokrenuli razvoj blues glazbe u Chichagu 60-ih. Kompilacija ne sadržava samo poznate pjesme i izvođače, nego i manje poznate glazbenike čije su pjesme također klasici američkog južnjačkog soula, poput pjevačica Mable John i Linde Lyndell. Ova dva antologijska CD-a u distribuciji Aquariusa pakirana su u izvrsno dizajniranu kutiju.

Vezane vijesti

Predstavljanje Soundwave Festivala u Vip Clubu

Predstavljanje Soundwave Festivala u Vip Clubu

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Soundwave Festival će se ovoga petka, 18.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika