Objavljeno u Nacionalu br. 620, 2007-10-02

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Haag: Neka Zagreb uči od Prištine

Ivo PukanićIvo PukanićPresuda “vukovarskoj trojci” mogla bi jako naštetiti Ivi Sanaderu, bez obzira na to što se brzinom divlje mačke osovio na noge nakon prvotnog šoka, i napao Haag iz svih oružja. Životinjskim instinktom preokrenuo je ploču oko Haaga preko noći, i to treći put u samo nekoliko godina. Kada je trebalo doći na vlast i dovoditi Ivicu Račana u nemoguću poziciju, sa splitske rive je urlao protiv suradnje s Haagom i izručenja generala. Kada je osvojio vlast, i trebao se ukrcati na EU-vlak za koji je mislio da mu osigurava ostanak na vlasti, naglo je utihnuo i počeo se nemilice, što politički što medijski, obračunavati sa svima koji su i pomislili, a kamoli išta ružno izgovorili o Carli Del Ponte. Uskoro je shvatio da mu taj EU-vlak neće pomoći u ostajanju na vlasti, a uz to mu je stigla i ova sramotna presuda. Šamar haaškom konvertitu, koji je jedva dočekao da ponovo promijeni kaput. S jedne strane, koliko mu je god ta presuda udarac, s druge strane mu je dobro došla. Dobio je dobar razlog da u hrvatskoj javnosti počne prijetiti čak i Generalnom skupšinom UN-a, na kojoj će on reći istinu o Haaškom sudu. Dragi Ivo, sada je za to prekasno. Zašto nisi pokazao hrabrost 2004. i 2005. godine, kada si u maniri najgorih staljinističkih čistki šikanirao, proganjao nevine ljude i krojio im sudbinu? Većina njih se od te “Sanaderove sudbine” neće oporaviti do kraja života. Dragi premijeru, sve to ide tebi i tvojoj savjesti na dušu. Naravno, ako je imaš. Osim što je država slijepo slušala svaki mig šefova tajnih službi i trećeešalonskih birokrata iz Londona, kao što je bio Denis MacShane, i sprovodila unutarnji teror, ništa nije napravila da na vanjskom planu dugoročno riješi problem Haaga. Da se razumijemo, niti Račanova vlada, koja se klela u svoju čistoću, a zapravo time prikrivala svoju nesposobnost, nije ništa u tom pogledu uspjela učiniti. Goran Granić, potpuno sam u spoznavanju problema, nije imao dovoljno snage da se bez jake podrške premijera bori protiv Carle i takvog Haaškog suda. Prvi put kada je podviknuo na glavnu tužiteljicu zbog neargumentiranih napada, dobio je po repu od “racionalnog” Račana, i bio skinut kao “persona non grata” s mjesta koordinatora hrvatske vlade za Haag. A što su trebali napraviti? Odgovor je jednostavan i može se lako iščitati na primjeru vlade još nepostojećeg, ali itekako mudro vođenog Kosova.

Postavljam nagradno pitanje - koliko je Kosovara u Haagu i koliko ih je osuđeno nakon mnogobrojnih masakara koji su počinjeni za vrijeme srpsko-albanskog sukoba na Kosovu? Ako se ne varam, nema niti jednoga. Zato što se Albanci ne boje kao mi Hrvati, nisu škrti kao mi Hrvati i za razliku od nas Hrvata znaju gdje i kako potrošiti novac i sa što manjom količinom novčanica postići što veći efekt. Prema priči meni dosta povjerljivih i uvijek točnih izvora, vodstvo Kosova je od svoje dijaspore skupilo deset milijuna eura i poslalo prave pregovaračke mačke u London, svjetski centar advokatskog i sudskog muljanja.

Tamo su angažirali nekoliko najboljih ureda i advokata, koji su na tih i mudar način izvukli sve Albance iz Haaškoga zatvora. Priština je davno prije Zagreba shvatila da se politka Haaga vodi iz Londona i da je upravo glavni grad Velike Britanije najbolje tlo za dobro zaprašivanje novcem domaćih igrača. Priča li netko danas o Albancima kao zločinačkom narodu koji je palio srpske kuće, bacao bombe i dosta participirao u tome sukobu koji je odnio mnoge živote? Naravno da nitko ne priča, a cijena toga je bila samo 10 milijuna eura. “Samo”, jer uspoređujući s bačenih stotinjak milijuna eura koliko je do sada hrvatska glupa politika potrošila, bolje reći bacila kroz prozor, tih deset milijuna nije nikakva suma. Kad sam povezao neke konce, shvatio sam zašto je Ivan Čermak, nakon što je prodao svoju tvrtku, odlučio angažirati najbolje engleske odvjetnike. Po tome kako je do sada djelovala u odnosu na Haag i optužene Hrvate i SDP-ova i HDZ-ova vlast, Čermak će, iako po mnogima potpuno nevin, biti idućih nekoliko godina u zatvoru. Ovako je svojim novcem uzeo stvar u ruke i može se nadati da će se, nakon što počne suđenje i bude izrečena oslobađajuća presuda, na kraju vratiti svojoj obitelji čistog obraza, bez etikete “ratnog zločinca”. A to je isto, da je bilo pameti, mogla odavno napraviti i država - potrošiti novac na lobiranje i uzeti vrhunske odvjetnike. Možda bi danas sva trojica hrvatskih generala šetala Trgom bana Jelačića i pijuckala kavu pred Charliejem, a ne da jedan čami u zatvoru, a drugi se tresu očekujući poziv iz tog “pravednog” Haaga.

Životinjski instinkt Ive Sanader

Iako se brzinom divlje mačke osovio na noge nakon presude 'vukovarskoj trojci', pitanje je zašto nije pokazao hrabrost 2004. i 2005., kad je šikanirao nevine ljude zbog Haaga

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika