05.10.2007. / 14:07

Autor: Nina Tomljanović

SABORSKA ODLUKA

Gradonačelnici, župani te općinski načelnici birat će se neposredno

U svojoj lokalnoj sredini, kandidati će morat boraviti najmanje pola godine, a za kandidaturu će morali prikupiti određeni broj potpisa birača - od 50 potpisa za općinu do tisuću stanovnika pa do pet tisuća potpisa za zagrebačkog gradonačelnika

Hrvatski sabor danas je donio odluku da će građani na idućim lokalnim izborima 2009. godine, gradonačelnike, općinske načelnike te župane birati neposredno.

Tako će se idući lokalni izbori provoditi po većinskom sustavu, odnosno u prvom bi izbornom krugu pobijedio kandidat koji osvoji više od 50 posto glasova birača, a ako to ne bude slučaj, u drugi krug bi ušla dvojica kandidata s najviše osvojenih glasova.

U svojoj lokalnoj sredini, kandidati će morat boraviti najmanje pola godine, a za kandidaturu će morali prikupiti određeni broj potpisa birača - od 50 potpisa za općinu do tisuću stanovnika pa do pet tisuća potpisa za zagrebačkog gradonačelnika.

Zakonom se propisuje transparentnost izborne promidžbe, odnosno obveza izbornih kandidata da Državnom izbornom povjerenstvu prikažu iznose i izvore sredstava za promidžbu, dok se zabranjuju donacije od stranih država i stranaka, trgovačkih društava u vlasništvu države i lokalne samouprave.

Sabor je izmijenio i zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Njime se reguliraju odnosi između neposredno izabranog lokalnog čelnika i predstavničkog tijela, te se uvodi mogućnost da birači na referendumu mogu opozvati neposredno izabranog lokalnog čelnika.

Predstavničko bi tijelo referendum raspisivalo ako lokalni čelnik krši zakon, ne izvršava odluke predstavničkog tijela, te počini znatnu materijalnu štetu lokalnoj jedinici, a referendum bi bio valjan ako se na njega odazvalo najmanje 33 posto birača upisanih u popis birača.

Građani bi temeljem potpisa 33 posto biračkog tijela mogli inicirati referendum te bi ga predstavničko tijelo u tom slučaju bilo dužno raspisati.

Referendum bi se mogao raspisati nakon proteka roka od šest mjeseci nakon stupanja lokalnog čelnika na dužnost, a između dva referenduma moralo bi proteći najmanje 12 mjeseci.

U sredinama u kojima živi više od 15 posto pripadnika nacionalnih manjina, jedan od zamjenika gradonačelnika morao bi biti pripadnik manjine, i to iz redova izabranih vijećnika.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika