09.10.2007. / 18:15

Autor: Martina Čizmić

ULAZAK U NATO

Pozivnice Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u svom je govoru istaknuo kako je siguran da će se poziv dogoditi na summitu u Bukureštu u travnju 2008. godine.

Parlamentarna skupština NATO-a prihvatila je rezoluciju kojom se pozivaju vlade članica Saveza da sljedeće godine na summitu u Bukureštu u članstvo pozovu Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju.

Dokumentom nazvanim "Rezolucija o potpori trima jadnranskim aspirantima prema članstvu u NATO-u" pozivaju se članovi Parlamentarne skupštine da se aktivno angažiraju u nacionalnim parlamentima tijekom procesa ratifikacije protokola o pridruživanju novih članica NATO-a.

Sličnu rezoluciju parlamentarna skupština prihvatila je i kada je u članstvo pozvana Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovačka i Slovenija.

Hrvatska, Albanija i Makedonija sudjeluju u Akcijskom planu za članstvo kojim se pomaže zemljama koje žele ući u članstvo NATO-a u pripremi i ispunjavanju standarda za članstvo. Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u svom je govoru istaknuo kako je siguran da će se poziv dogoditi na summitu u Bukureštu u travnju 2008. godine.

Potporu Hrvatskom ulasku u NATO iskazali su i predstavnici Italije, Slovenije i Mađarske koji su na sastanku zemalja Kvadrilaterale naglasili potporu Hrvatskoj za punopravno članstvo u EU i NATO-u, usklađeno nastupanje u multilateralnim organizacijama u pitanjima od zajedničkog interesa te provedbu ključnih aktivnosti na planu sigurnosne i obrambene suradnje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika