10.10.2007. / 09:47

Autor: Nina Tomljanović

ARGENTINA

Svećenik osuđen za ratne zločine za vrijeme vojne diktature

Optužilo ga je Argentinsko pravosuđe, a presudu je popratilo odobravanje prisutnih u malenoj dvorani suda u La Plati, 57 km od Buenos Airesa, gdje je suđenje počelo 5. srpnja

Katolički svećenik optužen je na doživotnu zatvorsku kaznu zbog kršenja ljudskih prava počinjenih tijekom vojne diktature (1976.-1983.) godine. Optužilo ga je Argentinsko pravosuđe, a presudu je popratilo odobravanje prisutnih u malenoj dvorani suda u La Plati, 57 km od Buenos Airesa, gdje je suđenje počelo 5. srpnja.

Organizacija koju su tijekom diktature osnovale majke "nestalih", ustale su čim su saznale presudu kako bi izrazile zadovoljstvo. Nekoliko sati ranije, odvjetnici nekadašnjeg policijskog kapelana pokrajine Buenos Aires, gdje se nalazi La Plata, zatražili su njegovo oslobađanje, ocjenjujući nedovoljnima dokaze o njegovoj krivici.

Svećenik Cristian Won Vernich odgovarao je na optužbe o suučesništvu u sedam ubojstava, 31 slučaju mučenja i 42 otmice u pokrajini Buenos Aires. Optužba i tužiteljstvo sa svoje su strane zahtijevali u ponedjeljak doživotni zatvor za tog svećenika, uhićenog 2003. godine.

Nekadašnji policijski kapelan, neko vrijeme sklonjen u Čileu, bio je suradnik i ispovjednik šefa policije te pokrajine Ramona Campsa, jednog od glavnih krvnika vojne diktature.

Vezane vijesti

Alcatraz obilježio 50 godina od slavnog bijega

Alcatraz obilježio 50 godina od slavnog bijega

Uprava Alcatraza, nekad zloglaznog zatvora, a danas turističke atrakcije pokraj San Francisca, obilježila je 50. godišnjicu slavnog i jednog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika