12.10.2007. / 10:31

Autor: Nina Tomljanović

HRVATSKA-EU

Hrvatska otvorila pregovore u još dva poglavlja

Ulaskom u EU hrvatski građani trebali bi osjetiti konkretnu korist u obliku bolje zaštite potrošača koju jamči EU

Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Bruxellesu će Hrvatska otvoriti pregovore u još dva poglavlja a to su europske pravne stečevine, vanjski odnosi te Zaštita potrošača i zdravlja. S ta dva poglavlja, Hrvatska će ukupno imati 14 otvorenih poglavlja, od kojih su dva već privremeno zatvorena.

Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija predvodi hrvatsko izaslanstvo.

Poglavlje Vanjski odnosi pokriva zajedničku trgovinsku politiku EU-a, propise koji se odnose na vanjsku trgovinu, uključujući carine, obveze iz članstva u WTO-u, sve bilateralne sporazume koje EU ima s trećim zemljama nečlanicama te opći sustav preferencijala kojim se manje razvijenim zemljama i zemljama u razvoju daju carinski preferencijali pri uvozu robe u EU-u.

Potkraj srpnja ove godine je Hrvatska donijela novi zakon o zaštiti potrošača. Ulaskom u EU hrvatski građani trebali bi osjetiti konkretnu korist u obliku bolje zaštite potrošača koju jamči EU.

Zaštita zdravlja ljudi u EU-u regulirana je u raznim poglavljima acquisa, a u ovom poglavlju reguliran je samo jedan dio javnog zdravstva, i to u područjima gdje postoje prekogranični utjecaji poput zaraznih bolesti, krvi i krvnih proizvoda, područja transplantacije organa, stanica i tkiva.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika