Objavljeno u Nacionalu br. 622, 2007-10-16

Autor: Dean Sinovčić

NOVO MJESTO ZA ELITNI PROVOD

Guru noćnog života

Alex Nardin, osnivač i menadžer poznatih hrvatskih klubova i barova, prošlog je tjedna u zgradi Hypo centra u Zagrebu otvorio lokal Spoon vrijedan tri milijuna kuna, koji će preko dana biti restoran s raznolikom ponudom hrane, a u večernjim satima lounge bar

Nardin, bivši DJ i jedan od osnivača klubova poput Baobaba, Hacijende i Hookaha, u novom restoranu i lounge baru SpoonNardin, bivši DJ i jedan od osnivača klubova poput Baobaba, Hacijende i Hookaha, u novom restoranu i lounge baru SpoonU svakoj zemlji diljem Europe postoje osobe koje diktiraju trendove noćnog života, načine provoda i mjesta koja postaju “in” i koje morate posjetiti. U Hrvatskoj vlasnici brojnih noćnih klubova prvenstveno otvaraju lokale po principu “uzmi novac i bježi”, a jedan od rijetkih koji se godinama bavi kreiranjem noćne scene u Hrvatskoj je malo eksponirani Alex Nardin, Hrvat talijanskog podrijetla, koji je prošlog tjedna zajedno s partnerima otvorio u Zagrebu restoran i lounge bar Spoon. Otvaranjem Spoona Nardin ovog puta pokušava postaviti koncept restorana koji se u večernjim satima pretvara u lounge bar kao standard, onakav kakav postoji diljem svijeta i koji privlači brojne goste. Ne treba sumnjati da će Nardin u tome uspjeti kao što je uspio i s klubom Baobab na zagrebačkom Jarunu koji je pretvorio u trendovsko mjesto ili kada je to isto napravio na Krku i u Vodicama otvarajući Hookah lounge barove. "S obzirom da sam podrijetlom Talijan, nisam u Zagrebu mogao pronaći pravi izbor hrane, onaj koji bi mene zadovoljio, odnosno mene i moje partnere. Zato se priča ovog restorana zove Rim-Pariz-London-Tokio. To znači da kroz naš jelovnik prođe cijeli svijet”, rekao nam je Nardin potvrđujući time želju da mijenja noćne navike Zagrepčana.

Nardin putuje svijetom od dječačkih dana jer mu je otac bio glazbeni menadžer te je zbog prirode posla stalno putovao. No i kada je odrastao Nardin je nastavio putovati te je kao DJ radio u nekoliko europskih zemalja i tako imao priliku upoznati elitne restorane i noćne klubove. Zato i Spoon imenom i izgledom vuče korijene iz Londona. “Ime Spoon mi je bilo zvučno, a fascinirao me restoran Spoon u Londonu koji se nalazi u Sanderson hotelu i koji ima sličnu priču kao i naš restoran. Oni su me inspirirali da za restoran Spoon napravim koncept u kojem ne dominira samo jedna kuhinja. Ideju za sustav rada ovog lokala dobio sam od jednog pariškog lokala - restoran koji se u jednom trenutku pretvara u noćni klub”, kaže Nardin. Zato je za glavnog kuhara odabrao Stefana Cosattinija, Talijana koji je prije radio u restoranu Dubravkin put te je šest godina bio šef kuhinje zagrebačkog hotela Intercontinental. Prije toga je radio u restoranima u Francuskoj, Italiji, Japanu, Engleskoj i Americi. “Ja sam Trščanin, a on je iz okolice Udina. Ne znamo se od prije, ali smo se vrlo brzo našli i mislim da će on u ovom restoranu izvući svu svoju kreaciju. Uz neke moje sugestije, on ovdje ima slobodne ruke”, ističe Nardin čija je supruga Marina uredila interijer Spoona. To joj nije prvi posao budući da je ona poznata arhitektica koja je uredila, primjerice, restoran Takenoko, slastičarnu Millenium u Zagrebu i kuću obitelji Baschiera.

VLASNICI SPOONA Željko Gabron, Aleksandar Majetić i Alex NardinVLASNICI SPOONA Željko Gabron, Aleksandar Majetić i Alex NardinBudući da je u otvorenje restorana Spoon uloženo tri milijuna kuna, Nardin uopće ne krije da je partnere Gabrona i Majetića trebao i zbog financija. “Željka Gabrona znam dvije godine, a Majetića godinu i pol dana. Tražio sam partnera koji ima kulinarskog iskustva budući da sam ja imao koncept u glavi, a Majetić je poznavao sustav hrane i cateringa. Naime, Hypo kongresni centar je napravljen radi iznajmljivanje kongresnog prostora, odnosno šest ili sedam kongresnih dvorana u kojima će se raditi veliki događaji na kojima mi trebamo biti na usluzi, a ja to ne znam. Ja poznajem noćni život i zato mi je trebao Majetić”, objasnio nam je Nardin. Ponekad se čini da kombinacija restorana i noćnog bara može funkcionirati svugdje; u Beogradu, Madridu ili Parizu, ali ne i u Zagrebu, stoga Nardin priznaje da ga je strah hoće li Spoon uspjeti te nudi svoje objašnjenje zašto ovakvi lokali teže uspijevaju kod nas.


“Problem je u broju stanovnika. Zagreb ima milijun stanovnika, Beograd 2,5 milijuna, a Madrid 3,5 milijuna stanovnika. Tu leži odgovor. Ne bih govorio o ekonomskoj moći već o ljudima”, tvrdi Nardin koji se nada da će to uskoro postati ugostiteljski standard. “Siguran sam da će za godinu ili dvije biti otvoreno još ovakvih prostora. Prije 10 ili 15 godina standard su bile diskoteke, samo su one bile popularne. Onda su došli lounge barovi pa sam tako otvorio lounge bar Baobab na zagrebačkom Jarunu zajedno s Goranom Širolom i Brunom Orešarom. Tada smo napravili diskoteku bez ulaza i s programom diskoteke. Sada je People’s otvorio vidike ljudima, pokazao da se može raditi i drugačije, da se može otvoriti restoran i noćni bar zajedno. Nadam se da će taj trend profunkcionirati i kod nas. Ako smo u svemu u trendu onda nema šanse da ovaj trend restorana i noćnih barova ne prođe”. U ovogodišnjem književnom hitu “Dosje kuhinja” autor i vlasnik restorana Anthony Bourdain ne preporučuje otvaranje restorana samo zato što se to čini atraktivnim poslom, zato što je to trend ili zato što volite fino jesti, jer će vas to dovesti u probleme. Kada smo to rekli Nardinu, koji nalikuje upravo na takvu osobu, glasno se nasmijao i rekao: “Može biti da sam upao u tu zamku, ali vrijeme će pokazati. Ako se pokaže kao zamka, znači da će priča imati loš kraj. Do sada nisam doživio poslovni ponor u ugostiteljstvu. Sve što sam radio napravio sam sa zadovoljavajućim rezultatima. Uvijek postoji prvi put. Smatram da ovaj posao uvijek ima dvije opcije. Ako ne profunkcionira kao noćni bar, može profunkcionirati kao restoran. Meni je ovdje bio prioritet restoran, a tek onda noćni život koji mi je u krvi”. Da bi doprinio atraktivnosti lokala, odlučio je tijekom dana mijenjati njegov izgled promjenom namještaja. Po njegovim riječima, 60 posto namještaja se mijenja oko 20 sati te Spoon postaje manje restoran, a više noćni bar.

INTERIJER I EKSTERIJER  Spoona napravljen je kao kombinacija restorana i lounge baraINTERIJER I EKSTERIJER Spoona napravljen je kao kombinacija restorana i lounge baraAlex Nardin dijete je rastavljenih roditelja, otac mu je Talijan, a majka Zagrepčanka. Kako mu je otac kao glazbeni menadžer mnogo putovao, a majka ga pratila, tako je i Alex sasvim slučajno 1966. godine rođen u švicarskom gradu Bellinzoni. Nakon razvoda odrastao je s majkom i, kako sam kaže, već s 15 godina počeo je raditi kao DJ u diskotekama u okolici Zagreba. Koju godinu kasnije već je radio u diskotekama u Italiji i Španjolskoj, a jer mu je otac tada živio u Norveškoj tako je i tamo našao posao. U Zagreb se vratio 1987. godine gdje je radio u diskoteci Arabesca, a zatim i u Klubu 88. Upravo je u Klubu 88 upoznao svoju sadašnju suprugu Marinu. “Ona nije bila sretna što se bavim poslom DJ-a. Zbog nje sam se prestao baviti tim poslom jer sam već tada imao tvrtku koja se bavila iznajmljivanjem i prodajom glazbene opreme i ozvučenja za diskoteke. Tako sam, primjerice, početkom devedesetih opremio tada otvorenu diskoteku Best u Zagrebu, a ja i bivši vlasnik Mirko Kramarić postali smo kumovi. Ja nisam bio ni vlasnik ni suvlasnik Besta, ali sam ga na neki način digao sugestijama oko vođenja kluba”, prisjeća se Nardin koji je svoje pretežno noćne poslove zamrznuo sve do 2000. godine kada je otvorio diskoteku na Korčuli.

“Tada sam ponovno počeo i nisam se mogao zaustaviti. Nakon toga sam otvorio Baobab i paralelno sam pomagao ljudima koji su vodili Hacijendu u Vodicama, Bruni Orešaru i Denisu Ercegu, što je također profunkcioniralo. Nisam bio u suvlasničkom odnosu, pomagao sam im u sugestijama”, kaže Nardin, a savjetničke usluge ne iznenađuju budući da je Orešar s Nardinom bio suvlasnik Baobaba. No Nardin je izašao iz suvlasništva Baobaba gdje su ostali Orešar i Širola koje ne povezuje samo Baobab. Širola je ujedno vlasnik 10 posto dionica kompanije Jadrankamen koja je u većinskom vlasništvu Orešara, dok su Orešar i Širola zajedno vlasnici hotelskog resorta u Novom Vinodolskom.

MARINA NARDIN, Alexova supruga i arhitektica koja je uredila restoran i lounge bar SpoonMARINA NARDIN, Alexova supruga i arhitektica koja je uredila restoran i lounge bar SpoonNo Nardin danas kaže kako nije napustio Orešara i Širolu zbog nekog sukoba. “Bruno Orešar savršeno radi svoj posao, ali je kod mene došlo do zasićenja s konceptom Baobaba i to između nas nije funkcioniralo. Ako bi se sutra pojavila prilika, ja bih, pod nekim drugim okolnostima, ponovno krenuo u posao s Orešarom”, kaže Nardin i još više ističe Širolu s kojim je veliki prijatelj i koji ga je upoznao s Orešarom. “Gordan Širola je također super dečko. Nismo se našli u projektu Baobaba, ali možda bi se našli u nekom drugom projektu. Oni su ljudi koji znaju svoj posao”, dodaje Nardin. Nakon Baobaba, Nardin je s Danijelom Svirčevićem, vlasnikom hvarskog bara Carpe Diema, i Davorom Zambelijem, bivšim zetom Cirila Zovka, vlasnika Importannea, 2005. godine otvorio Hookah bar u uvali Dražica na Krku. Hookah je drugi naziv za nargilu; takvi barovi su poznati diljem svijeta pa je Nardin, ponovno, prenio inozemni koncept u Hrvatsku. Godinu dana kasnije otvorio je Hookah bar i u Vodicama, s tim da je Davor Zambeli izašao iz posla, a zamijenio ga je Gordan Buljan. Zbog veze sa Svirčevićem pisalo se kako je Nardin suvlasnik Carpe Diema, ali on to demantira. “Gordanu Buljanu iskreno zahvaljujem na svemu što mi je pomogao. On me prati u svakoj mojoj ideji, on uvijek kaže ‘što god bilo, ja ću uvijek biti uz tebe’. Danijel Svirčević je vlasnik Carpe Diema, divna osoba koji je bio uz mene i u lošim danima u mom životu i zato s njime i Buljanom sve dijelim. Jako puno ljudi me povezivalo s vlasništvom Carpe Diema, ali ja sam Svirčeviću samo pomagao kao što je i on pomagao meni”.

Glavni kuhar restorana Stefano CosattiniGlavni kuhar restorana Stefano CosattiniSljedeći projekt Alexa Nardina je izgradnja Hookah bara na novaljskom Zrću koji je, kako kaže, vrijedan milijun eura. "Masovni turizam naći će te na Makarskoj rivijeri, u Vodicama i okolici te na Zrću i otoku Pagu. Istra je namijenjena obiteljima, a mladež dolazi u Vodice, Pag i na Makarsku rivijeru. To su tri destinacije koje bi mogle profunkcionirati. Iz iskustva, ono što sam vidio dok sam radio na Kanarskim otocima, noćni život je kičma turizma. Sve može funkcionirati, ali ako nema noćnog života, nema ni turizma. Netko će reći da Hrvatska želi elitni turizam, ali mi nemamo osnove za elitni turizam. Noćni život je temelj elitnog turizma jer što nakon večere u restoranu?”, pita se Nardin.

U novi projekt Nardin će ući s novim partnerima: Marinom Dabom iz Novalje i Klausom Mekićem iz Sarajeva. Marin Dabo vlasnik je zemlje koja se nalazi pored kluba Papaya dok je Klaus Mekić suvlasnik vodičke Haciende koju je kupio od Brune Orešara. Zanimljivo, Nardin za svaki svoj projekt ima druge partnere. “To je jedini način po kojem mogu ulaziti u novi projekt. Možda to zvuči megalomanski, ali ja bih doista želio dokazati da se i na ovaj način može ući u Europu. Mislim da imam potencijal s kojim mogu nešto napraviti i ljudima priuštiti da vide što je trend u svijetu. U svijetu što su lokali na višem katu neke zgrade, to su atraktivniji. Spoon se nalazi na drugom katu, ali ako ovo prođe dobro, onda će sljedeći lokal biti otvoren na petom ili desetom katu”.

Prvi biznis u gastronomiji

Restoran i lounge bar Spoon je Nardinov prvi izlet u gastronomiju, otvoren u zgradi Hypo centra u Zagrebu, i to u partnerstvu sa Željkom Gabronom, vlasnikom tvrtke koja distribuira dodatke za prehranu Weider, i Aleksandrom Majetićem, vlasnikom Cateringa Majetić. “Spoon nije dio trenda, iako je otvaranje restorana u Zagrebu sada moderno. Ja sam ovaj koncept, kombinaciju restorana i lounge bara, imao i prije People’sa, ali on se nije ostvario prije zbog greške Hypo centra čija izgradnja nije dovršena na vrijeme. Ovaj restoran trebao je biti otvoren prije godinu i pol dana što znači da bi bio otvoren otprilike u isto vrijeme ili malo prije People’sa”, rekao je Nardin.

'Zrće još ima potencijala'

KOMPJUTERSKI CRTEŽ pokazuje kako će izgledati Hookah bar u Novalji na ZrćuKOMPJUTERSKI CRTEŽ pokazuje kako će izgledati Hookah bar u Novalji na ZrćuSljedeći projekt Alexa Nardina je izgradnja Hookah bara na novaljskom Zrću koji je, kako kaže, vrijedan milijun eura i u kojem će mu partneri biti Marin Dabo i Klaus Mekić. Još jedan riskantan potez jer postoje procjene kako je Novalja dosegnula vrhunac te da ne može napredovati. Nardin se s tim ne slaže. “Mi, bez obzira na sve, želimo podići razinu ekskluziviteta za nijansu više jer smatramo da Zrće i Novalja imaju velik potencijal. Svaka čast ljudima iz Calypsa, Aquariusa i Papaye koji su mukotrpnim radom napravili ogroman posao. Na kraju krajeva, Hrvatska je turistička zemlja i smatram da se moramo što više baviti turizmom".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika