15.10.2007. / 17:28

Autor: Martina Čizmić

SURADNJA SA HAAŠKIM SUDOM

Mesić: "Sanader nije išao u UN zbog izbora"

"To se izvješće podnosi svake godine i to je odavno bilo dogovoreno", rekao je Mesić.

Predsjednik Mesić odbacio je tvrdnje Financial Timesa prema kojima je premijer Sanader išao u UN zbog izbora i u sklopu svojih predizbornih aktivnosti. Mesić je rekao da je točka dnevnog reda koja se bavi funkcioniranjem Haaškog suda davno ugovorena. "To se izvješće podnosi svake godine i to je odavno bilo dogovoreno", rekao je Mesić.

Podsjetio je da je na dnevnom redu Opće skupštine UN-a redoviti izvještaj predsjednika Haaškog suda Fausta Pocara o radu tog suda u razdoblju od 1. kolovoza 2006. do 31. srpnja 2007. Rekao je da je suradnja Hrvatske sa Haaškim sudom uspješna.

Hrvatska je ispunila svoje obveze po Ustavnom zakonu o suradnji s tim sudom. Katastrofalna presuda "vukovarskoj trojci" nesrazmjerna je s težinom ratnih zločina počinjenih u Vukovaru i izazvala je ogorčenje hrvatske javnosti, istaknuo je Mesić. Kada je Haaški sud bio prisiljen ubrzati postupke izmjenjena je optužnica koja je u prvotnom obliku obuhvaćala i zločine po zapovjednoj odgovornosti u Vukovaru i izvan Vukovara, otpremanje ljudi u logore, maltretiranja i ubijanje.

Predsjednik Mesić ponovio je kako očekuje da će Žalbeno vijeće riješiti taj problem, a ne UN. Podsjetio je da je sada na Hrvatskoj da iskoristi sve dokaze i utvrđene činjenice koje je prikupio Haaški sud i podigne optužnicu protiv "vukovarske trojke" ali i vojnog vrha, generala Adžića i Kadijevića.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika