18.10.2007. / 08:43

Autor: Marko Biočina

VIJEĆE SIGURNOSTI

Slovenija nije glasala za Hrvatsku

Sve susjedne zemlje i gotovo sve države jugoistočne Europe podarile su Hrvatskoj svoj glas za ulazak u Vijeće sigurnosti UN-a. Jedina država iz regije koja to nije učinila bila je Slovenija, doznaje Jutarnji list. To je otkriće još skandaloznije ako se zna s da je za Hrvatsku glasala čak i Srbija.

Hrvatski predstavnici, predvođeni ministricom Kolindom Grabar Kitarović, nisu željeli komentirati ovakav potez Slovenije, iako se moglo doznati da su razočarani. S druge strane, analitičari smatraju kako je ovo samo dokaz na kojoj su razini odnosi Hrvatske i Slovenije u ovom trenutku. Inače, i ranije se događalo da Hrvatska ostane bez slovenske podrške u važnim multilateralnim događanjima, tako da su u Ministarstvu vanjskih poslova navodno i očekivali takav potez Slovenije.

Ministrica Kolinda Grabar Kitarović nije htjela komentirati situaciju s Slovenijom, već je najavila da Hrvatska ulaskom u Vijeće sigurnosti preuzima globalnu odgovornost, ali i da ćemo pojačati svoje sudjelovanje u mirovnim misijama.

“Hrvatska će od sada u Vijeću sigurnosti raspravljati o svakoj krizi u svijetu. Globalna odgovornost koju smo preuzeli tražit će od nas da uvijek imamo jasan stav o svakoj situaciju. Pojačati ćemo i svoje sudjelovanje u mirovnim operacijama. Za to treba imati poseban senzibilitet, a mi to imamo i naše su misije postale svojevrsni ‘brand’ u UN-u jer je Hrvatska uspjela od ‘zemlje slučaja’ postati zemlja koja rješava probleme”, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika