18.10.2007. / 13:23

Autor: Katarina Zorić

ACADEMIA CRAVATICA

Međunarodni dan kravate

Hrvatsku kravatu prihvatio je cijeli svijet, a najveći doprinos razvoju kravate dali su Francuzi i Englezi

Danas se po prvi puta obilježava Međunarodni dan kravate. Iako je to zasada samo neslužbena inicijativa udruge Academia Cravatica, saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu podupro je prijedlog da se danom kravate proglasi datum kada je tim, izvorno hrvatskim odjevnim detaljem, opasana pulska Arena.

Inicijativi obilježavanja Dana kravate podršku je dao i premijer Ivo Sanader, a visoki pokrovitelj programa je predsjednik Stjepan Mesić. Dan kravate obilježit će se društveno-kulturnim događajima u više hrvatskih gradova te, uz potporu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, i u nekim gradovima u svijetu.

Mnoga osvajanja u povijesti čovječanstva s vremenom padaju u zaborav, a neka, koja se ne spominju u povijesnim knjigama, ostavljaju odjek planetarnih razmjera. U jedno od takvih osvajanja krenuli su Hrvati u 17. stoljeću s obala Jadranskog mora, a njegove su posljedice prisutne i danas u cijelom svijetu. Utječu na svakidašnjicu 600 milijuna ljudi koji oko vrata, između košulje i sakoa, nose uvijek prisutan simbol tog naroda, kao zagrljaja prijatelja.

Hrvati su svijetu podarili kravatu, ali su je drugi narodi dalje njegovali, razvijali i usavršavali. Primjerice, Amerikanci su koncipirali kravatu u tri dijela i tako je tehnološki usavršili. Ali najznačajniji doprinos razvoju kravate dali su Francuzi, Englezi i drugi europski narodi. Stoga je kravata i simbol Europe. To se očituje i u već uobičajenoj praksi Europske Unije da se svaka zemlja - predsjedateljica na početku svog mandata predstavlja svojom specifičnom kravatom.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika