19.10.2007. / 11:08

Autor: Nina Tomljanović

AVIO PRIJEVOZ

Uskoro moguće korištenje mobitela u avionu

Troškovi poziva sa mobitela u avionu svakako će biti skuplji u odnosu na standardne troškove poziva

Putnici bi već od 2008. godine mogli koristiti svoje mobilne telefone u avionima koji lete evropskim zračnim prostorom.
Naime, regulatorska tijela širom Europe pozivaju na konzultacije povodom mogućeg uvođenja tehnologije koja bi putnicima omogućila nesmetano korištenje mobitela bez ugrožavanja rada avionskih sistema. Ukoliko ovaj plan doživi realizaciju, putnici bi mogli obavljati telefonske razgovore čak i kada je avion na nadmorskoj visini od 3.000 metara i više.

Ukoliko nacionalna regulatorska tijela daju zeleno svjetlo za ovaj projekat individualne avio kompanije bi morale odlučiti da li žele uvesti ovu tehnologiju. Europska unija je preporučila zemljama članicama da što prije započnu sa realizacijom pomenutog plana.

Troškovi poziva sa mobitela u avionu svakako će biti skuplji u odnosu na standardne troškove poziva. Iz britanske regulatorne agencije Ofcom je priopćeno kako će se istražiti i pratiti svaki slučaj "prevelikog naplaćivanja i zloupotrebe konkurencije", ukoliko avio kompanije i mobilne mreže postave nepravedne cijene poziva.

Upotreba mobilnih telefona u avionima je trenutno zabranjena, budući da je dokazano kako stvara znatne smetnje na komunikacijskoj opremi i sistemima navigacije.

Vezane vijesti

Video: Zrakoplov sa 153 putnika udario u zgradu

Video: Zrakoplov sa 153 putnika udario u zgradu

Nigerijski putnički zrakoplov sa 153 putnika srušio se u nedjelju na jednu četvrt najvećeg nigerijskog grada Lagosa, rekao je direktor agencije za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika