19.10.2007. / 20:22

Autor: Martina Čizmić

VOJNI ROK

Nema više obveznog vojnog roka

Odlukom ministra Rončevića posljednjih tisuću novaka neće morati služiti vojni rok.

Ministar obrane Berislav Rončević iskoristio je svoje zakonske ovlasti i izmjenio odluku o upućivanju novaka na služenje vojnog roka za 2007. godinu. To znači da posljednja grupa novaka koja je treba krenuti na služenje vojnog roka krajem studenog neće biti pozvana na izvršavanje obveze.

Tom odlukom ministar je ubrzao profesionalizaciju vojske. Ove je godine bilo planirano upućivanje četiri tisuće novaka na odsluženje vojnog roka. Odlukom ministra Rončevića posljednjih tisuću novaka neće morati služiti vojni rok.

Služenje vojnog roka ubuduće će biti dobrovoljno, a u MORH-u planiraju godišnje primiti do 2000 dobrovoljnih ročnika. Iz MORH-a naglašavaju da vojni rok nije ukinut, nego zamrznut. Izmjenama zakona ostavljena je mogućnost pozivanja nekih generacija na služenje u slučaju opasnosti ili rata. Također je omogućeno i da žene dobrovoljno služe vojni rok. Oni koji budu željeli služiti vojni rok moći će biti poslani na služenje do kraja kalendarske godine u kojoj navršavaju 30 godina života.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika