20.10.2007. / 12:15

Autor: Nina Tomljanović

REKORDNA CIJENA NAFTE

Cijena nafte po barelu 90,7 dolara, Bijela kuća zaprepaštena

Administracija američkog predsjednika Georga W. Busha izrazila je zaprepaštenje zbog rekordno visokih cijena sirove nafte, no objavila je i da ne planira prestati popunjavati nacionalne strateške rezerve

Na svjetskim tržištima cijena nafte kontinuirano raste, a to pokazuje dosad najviše zabilježena cifra koja je premašila 90 dolara po barelu, točnije ona iznosi 90,7 dolara. U zadnja dva tjedna cijena je skočila za čak 13 dolara. Analitičari smatraju da je tomu razlog nadolazeća sezona grijanja te nizak tečaj dolara u odnosu na euro.

Administracija američkog predsjednika Georga W. Busha izrazila je zaprepaštenje zbog rekordno visokih cijena sirove nafte, no objavila je i da ne planira prestati popunjavati nacionalne strateške rezerve. "Daleko je previsoka", izjavio je američki ministar energetike Sam Bodman.

Ne pozivaju izravno naftni kartel OPEC da poveća proizvodnju, no smatraju da bi globalni proizvođači trebali utjecati na spuštanje cijena kad već odlučuju koliko će nafte proizvoditi.

Iz ministarstva je objavljeno da se dnevno u nacionalne strateške rezerve upumpava oko 50.000 barela, što je umjereno kada se usporedi sa svakodnevnom američkom potrošnjom od 20 milijuna barela nafte.

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika