22.10.2007. / 08:43

Autor: Martina Čizmić

POLJSKA

Oporbena Građanska platforma blizu pobjede

Donald Tusk izjavo je kako su izbori pokazali da se Poljaci žele fokusirati na ekonomske mogućnosti Poljske kao članice EU. Najavio je i da će u idućoj godini povući poljske vojnike iz Iraka jer je "njihova misija već ispunjena".

Na prijevremenim parlamentarnim izborima u Poljskoj oporbena stranka Građanska platrfoma najizgledniji je pobjednik. Oni vode sa osvojenih 41,1 posto glasova, što im jamči 226 mjesta u parlamentu.

Za većinu im je potrebno još pet zastupničkih mjesta, a kako se očekuje da će koalirati sa manjim strankama, vjerojatno je da će upravo oni formirati novu poljsku vladu.

Donald Tusk, predsjednik Građanske platforme izjavo je kako su izbori pokazali da se Poljaci žele fokusirati na ekonomske mogućnosti Poljske kao članice EU. Najavio je i da će u idućoj godini povući poljske vojnike iz Iraka jer je "njihova misija već ispunjena". Očekuju da će 900 poljskih vojnika biti povučeno iz Iraka, ali su istaknuli da to ovisi o uvjetima koje je u pregovorima postigla aktualna vlada.

Čelnik parlamentarnog odbora Građanske platforme Bogdan Zdrojewski najavio je i da bi mogli prekinuti aktualne pregovore poljske vlade sa SAD-om oko postavljanja sustava obrambenih projektila u Poljskoj ne ponudi li Washington adekvatne sigurnosne ustupke.

Trenutno vladajuća konzervativna stranka Pravo i Pravda sa premijerom Jaroslawom Kaczynskim prema neslužbenim rezultatim osvaja 31,6 posto glasova ili 156 mjesta u parlamentu. Kaczynski je u obraćanju pristašama priznao poraz. Rekao je da je njegova stranka bila izložena "nezapamćeno širokom napadačkom frontu".

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika