22.10.2007. / 13:46

Autor: Jelena Badovinac

Extra galerija

Reporteri Extre s obitelji Toše Proeskog u Kruševu

Ekipa Extre prvela je u Kruševu, rodnom mjestu Toše Proeskog, dva najtužnija dana tijekom kojih su se njegovi najbliži, kolege, državni vrh i deseci tisuća obožavatelja opraštali od miljenika nacije; dan nakon sahrane ugostila nas je tošina obitelj i podijelila s nama uspomene na njegovo djetinjstvo i prve uspjehe

Novinarka Extre na glavnom trgu u Skopju gdje su Tošini obožavatelji zapalili tisuće svijeća u njegovu častNovinarka Extre na glavnom trgu u Skopju gdje su Tošini obožavatelji zapalili tisuće svijeća u njegovu čast Todor Toše Proeski pokopan je 17. listopada na gradskom groblju u rodnom Kruševu. Kao miljenik nacije nije pokopan u obiteljskoj grobnici, već na državnom zemljištu, na samom ulazu na groblje gdje su i spomenici palim borcima iz Drugoga svjetskog rata. Proeski je svojedobno financirao i obnovu kruševskog manastira, a tada je izjavio kako bi tamo volio jednog dana biti i pokopan. Obnova je nedavno dovršena, no manastir, kako su nam rekli, još uvijek nije otvoren za javnost.
Realno, teško je shvatiti da vlada jedne zemlje proglašava dan žalosti zbog pjevača, no zemlja koja ima tek nešto više od dva milijuna stanovnika, a čije se ime izgovaralo gdje god se taj pjevač pojavio, još će dugo žaliti za svojim najomiljenijim stanovnikom. Toliko iskrena tuga i bol stanovnika Makedonije dokazuju da je Proeski u svojih 26 godina ostvario neizbrisivu popularnost.

Mnogi ne znaju da je Kruševo u Makedoniji, smješteno na vrhu planine Baba, grad s najvećom nadmorskom visinom u ovom dijelu Europe, a udaljen je 200-tinjak kilometara od glavnoga grada Skopja. To je vjerojatno i grad s najviše pitomih pasa lutalica u Makedoniji koji su na dan sprovoda jedini hodali ulicama jer, čini se, da je cijeli grad pokušao ući u crkvu Uspeća Svete Bogorodice u kojoj je vladika Petar vodio posmrtnu službu. Nakon što su Tošino tijelo državnim helikopterom prebacili na skopski aerodrom Aleksandar Veliki, ono je prevezeno u Kruševo gdje je, prema običajima, lijes s pokojnikom cijelu noć čuvan u obiteljskoj kući. Iako prema pravoslavnim crkvenim pravilima lijevo od oltara stoje žene, a desno muškarci, zbog velike gužve samo je najbliža obitelj tako stajala. Toše je bio pokriven makedonskom zastavom na kojoj je bila slika svetog Nikole, zaštitnika obitelji. Pjevačev otac Nikola Proeski, po zanimanju staklar, nije došao u crkvu zbog srčanih tegoba. Pojavio se tek kasnije na komemoraciji na glavnom kruševskom trgu, Ploštadu za Ilinden. Nakon što mu je glazbeni producent Lasto Laki Nikolovski telefonski javio da mu je sin poginuo, Nikola Proeski doživio je lakši srčani udar zbog čega je na dan sprovoda hitna pomoć bila stalno uz njega. Kasnije, tijekom komemoracije, medicinska je služba imala nekoliko intervencija i to uglavnom zbog mladih djevojaka. S obzirom na to da su sve trgovine bile zatvorene taj dan, nije se nigdje mogla kupiti voda. Često se moglo čuti kako Kruševčani stranim novinarima objašnjavaju da se iz česmi, tako tipičnih za Makedoniju, slobodno može piti voda.

Na službu u crkvu došla je i Tošina menadžerica Ljiljana Petrović koja kasnije, na ukopu, više nije stajala uz odar. Iako je vidno skrhana jedva stajala u crkvi, Ljiljana je bila možda najveća enigma u Tošinu životu. Svakodnevno je bila s njim i mnogi će se složiti da je bila neosporno velikim dijelom zaslužna za njegovu karijeru, no dan nakon sprovoda Tošina je obitelj putem ministarstva unutarnjih poslova zatražila njezinu zabranu izlaska iz države. Prema informacijama iz makedonskih medija, Ljiljana je državi dužna 150.000 eura poreza. Čak je i na vlastitoj Dinersovoj kartici dužna 10.000 eura. Iako su nam sutradan, kad smo došli u kuću, potvrdili da su joj zabranili izlaz, o detaljima nisu željeli govoriti. No, poprilično je jasno da nemaju ni malo povjerenja u nju.

Ono što će mnogima zasigurno ostati najupečatljivija slika je otvaranja lijesa netom prije spuštanja u grobnicu. Na zahtjev njegova oca, otvorili su lijes i zamolili kamere da ne snimaju, zbog čega je odjednom nastala neviđena gužva oko groba jer su ga svi željeli još jednom vidjeti.

"Makedonija je izgubila svoje najveće blago, svoga najvećeg glazbenika. Nema utjehe. On nije bio umjetnik. On je bio remek-djelo. Pozdravljam te u velikoj tuzi i boli zbog toga što si nas ostavio prerano", rekla je Tošina prijateljica Vesna Petruševska nakon čega se začuo glasan pljesak koji je ona zatražila. U Makedoniji je običaj zapljeskati pokojniku, a time su dali do znanja da je časno proveo život na Zemlji.

Iako su na sprovod stigli brojni političari, kolege pjevači i glumci, najveću pozornost izazvala je Arkanova udovica Ceca Ražnjatović koja se pojavila u pratnji osmero tjelohranitelja. Prije polaganja vijenca Ceca je neko vrijeme provela u kruševskom Istorijskom muzeju. Tijekom komemoracije najbolja prijateljica Tošine majke, njezina imenjakinja Dominika, ispričala nam je kako su njegovi roditelji često plakali kad bi Toše odlazio na put. Majka je sate provela u crkvi moleći Boga da se njezinu sinu nešto ne dogodi na brojnim putovanjima. Sutradan, nakon tzv. buđenja pokojnika na groblju, običaja u kojem se treći dan nakon smrti još jednom služi misa i nosi posna hrana, Tošina nam je majka ispričala koliko je bio vezan za njih: "Istina je, stalno smo strahovali. Jako smo bili povezani, a on je teško gledao na to da smo tužni. Nedavno nam je rekao: 'Ako vam je toliko teško, prestat ću pjevati i postati nastavnik u školi, ako će vas to malo smiriti.'"

Iako su znali da smo novinari, ljubazno su nas sutradan primili u obiteljskoj kući koju je Toše nedavno potpuno obnovio. S obzirom da je često bio tamo, jedan kat preuredio je za sebe. To je apartman u kojem je spavao i radio dok je bio tamo.

Fotogalerija

  • Novinarka Extre na glavnom trgu u Skopju gdje su Tošini obožavatelji zapalili tisuće svijeća u njegovu čast
  • Najuža obitelj Toše Proeskog na sprovodu u Kruševu: šogor Slaven, nećak Kristijan, otac Nikola, majka Dominika, stric Anastas, sestra Dori i tete Viktorija i Atina
  • Tošina oca Nikolu je zbog lošeg zdravstvenog stanja pratila liječnica
  • Andrijana Budimir oprašta se od svoje najveće ljubavi
  • Obiteljska kuća obitelji Proeski u Kruševu; Toše je na gornjem katu uredio stan za sebe i Andrijanu
  • Toše je bio jako vezan za svoju obitelj
  • Obitelj na kršenju malog Nikole, najmlađeg sina Tošine sestre Dori
  • Proslava Tošina prvog rođendana
  • S nećacima Kristijanom i Nikolom
  • Toše, njegov otac Nikola i mama Donimina s malim Kristijanom na kršenju
  • Nježni ujak - sa sestrom Dorom i nećakom Kristijanom
  • Toše je Kristijana često uspavljivao pjesmom
  • Majci Dominiki Toše je na koncertu u Skopju poklonio nagradu Majke Tereze koju je dobio za humanitarni rad
  • Toše (u drugom redu, sasvim desno) u petom razredu
  • Toše kao sedmogodišnjak; već je tada pokazivao izniman talent za glazbu

Vezane vijesti

Obiježena treća godišnjica smrti Toše Proeskog

Obiježena treća godišnjica smrti Toše Proeskog

Treća godišnjica smrti makedonske glazbene zvijezde Toše Proeskog u subotu obilježena je u cijeloj Makedoniji, a posebno u njegovu rodnom gradu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika