28.10.2007. / 16:26

Autor: Nina Tomljanović

DODJELA NAGRADA

Film ''Izgnanstvo'' Andreja Zvjaginceva pobjednik 5. ZFF-a

Pobjednik 5. Zagreb film festivala je film 'Izgnanstvo' ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva, koji je osvojio nagradu 'Zlatna kolica' za najbolji dugometražni igrani film

Jučer je dodjelom nagrada zatvoren i 5. Zagreb film festival na kojem je prikazano 90 filmova iz tridesetak zemalja. Za nagrade se natjecao 41 film iz glavnog programa.

Pobjednik 5. Zagreb film festivala je film ''Izgnanstvo'' ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva, koji je osvojio nagradu ''Zlatna kolica'' za najbolji dugometražni igrani film. Ruski redatelj također je pobjedio i na 1. ZFF-u je sa svojim prvijencem, filmom ''Povratak''.

''Zlatna kolica'' za najbolji kratkometražni igrani film dodijeljena su 15-minutnom bosansko-hercegovačkom filmu ''Šta ja znam'' Šejle Kamerić i Timura Makarevića. Izraelski dokumentarac 'Vojnički dnevnici' Yaniva Bermana proglašen je najboljim dokumentarnim filmom, a najbolji film po izboru publike je ''Kontrola'', nizozemskog redatelja Antona Corbijna.

Najboljim filmom u programu ''Kockice'', u kojem su prikazivani hrvatski filmovi, proglašen je film redateljice Sare Hribar 'Pusti me da spavam', dok je iz novog programa, ''Vip Bibijada'' namijenjenog djeci, po izboru publike za najbolji izabran danski film ''Izgubljeno blago vitezova Templara'' Kaspera Barfoeda. Filmove tog programa svakodnevno pogledalo oko 500 djece.

Uz "Zlatna kolica", najbolji filmovi dobit će novčane nagrade - dugometražni pet tisuća eura, kratkometražni i dokumentarni po 1500 eura, hrvatski film dvije tisuće eura, a najbolji film po izboru publike tisuću eura.

Na posljednjoj festivalskoj konferenciji za novinare bio je i njemački redatelj Florian Henckel Von Donnersmarck, autor filma "Život drugih", prošlogodišnjeg pobjednika ZFF-a. Istaknuo je da je Zagreb film festival prvi festival koji je prepoznao njegov film, nakon čega je počeo njegovo veliko putovanje, na kojem je, među ostalim, osvojio više nagrada Europske filmske akademije i Oscara za najbolji strani film.

Tijekom dodijela nagrada, gostima se obratio direktor festivala, Boris T. Matić koji je kazao: ''Ove smo godine izuzetno zadovoljni brojem posjetitelja festivala. Unatoč lošem vremenu, gotovo sve projekcije bile su popunjene do zadnjeg sjedala''.

Vezane vijesti

Voda koncesionarima

Voda koncesionarima

Prvi regionalni festival vode, kojeg je inicirala najveća regionalna izdavačka kuća Europa press holding, a organizirao Jutarnji list započeo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika