29.10.2007. / 12:10

Autor: Nina Tomljanović

ŽUPANIJSKI SUD U ZAGREBU

UNPROFOR: Medački džep je etničko čišćenje

Na području Medačkog džepa, prema izvješću ''plavih kaciga'', u svega 12 sati uništene su 164 kuće i 148 gospodarskih zgrada, od kojih je većina popaljena i raznesena eksplozivom

UNPROFOR-ovim izvještajem u kojima je akcija u Medačkom džepu naziva planiranim etničkim čišćenjem, za koje je odgovoran Rahim Ademi danas je na Zagrebačkom županijskom sudu nastavljeno suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu.

"Etničko čišćenje obavljeno je temeljito i sustavno s jasnim ciljem da se zona za dogledno vrijeme učini nenastanjenom", navodi se u izvješću kanadskog bataljuna mirovnih snaga. Zločine koje su detaljno opisali zatekli su 16. rujna u srpskim selima gdje su ušli nakon povlačenja Hrvatske vojske.

Na području Medačkog džepa, prema izvješću ''plavih kaciga'', u svega 12 sati uništene su 164 kuće i 148 gospodarskih zgrada, od kojih je većina popaljena i raznesena eksplozivom. Gotovo sva stoka je pobijena, a bunari su zatrovani.

Na tom području pronađeno je i 16 leševa, među kojima je bilo žena između 15 i 25 godina, najprije ustrijeljenih, a potom spaljenih. S obzirom da je u obilasku terena pronađen velik broj odbačenih kirurških rukavica i otkopanih rovova pretpostavili su da je hrvatska strana veći dio leševa pokupila i odnijela na drugo mjesto. To potkrepljuju tvrdnjom da je neposredno nakon akcije HV srpskoj strani predao 52 tijela te da je 16 leševa koje je UNPROFOR pronašao bilo na nepristupačnim i zabačenim mjestima.

UN-ovci su zaključili da zločine nije mogao isplanirati nitko niži od zapovjednika zbornog područja, zbog razine etničkog čišćenja, potrebne logističke podrške te činjenice da je u zločinima sudjelovalo više vojnih postrojbi. S toga ističu da je za planiranje i provedbu razaranja najvjerojatnije odgovoran Rahim Ademi.

U izvješću također navode i da se od hrvatskih vlasti mora zatražiti kažnjavanje odgovornih, a kao najmanju mjeru predložili su Ademijevo smjenjivanje.

Obrana generala Norca prigovorila je na pročitane izvještaje ističući da su pristrani, nestručno napisani i utemeljeni samo na informacijama prikupljenima s četničke strane.

Optuženi Ademi također je prigovorio ukazujući na netočne činjenice u vezi jednog sastanka održanog tijekom akcije, ispravljajući podatak da je u to vrijeme bio brigadir, a ne general, pa ispada da UNPROFOR nije znao s kime se susreće.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika