29.10.2007. / 14:54

Autor: Nina Tomljanović

UN-ovo IZVJEŠĆE

UN: Ugrožena budućnost čovječanstva

Izvješće UN-ovog programa za zaštitu okoliša (UNEP) upozorava na činjenicu da vlade još uvijek odbijaju priznati ozbiljnost problema

U novom izvješću UN-a nazvanom ''Global Environment Outlook: Environment for Development'' piše da je zbog neozbiljnog shvaćanja problema s okolišem, što se odnosi na klimatske promjene, izumiranje vrsta i sverastuću ljudsku populaciju, ugrožena  budućnost čovječanstva.

Izvješće UN-ovog programa za zaštitu okoliša (UNEP) upozorava na činjenicu da vlade još uvijek odbijaju priznati ozbiljnost problema.

U izvješću se navodi kako je svakoj osobi potrebna trećina više opskrbe nego što planet može pružiti, a u međuvremenu, biološka raznolikost također je u opasnosti.

Najnoviji podaci upućuju na zabrinjavajuću činjenicu da 30 posto vodozemaca, 23 posto sisavaca i 12 posto ptica prijeti istrebljenje.

Izvješće ocjenjuje napredak od 1987.godine, kada je napravljena slična studija koja je položila temelje za proučavanje problema okoliša, a spominje kako će se planeti nanijeti nepovratna šteta ako se emisije štetnih plinova ne spuste ispod 50 posto prije 2050. godine.

Bogatije bi zemlje emisije štetnih plinova trebale smanjiti za 60 do 80 posto, kako bi se došlo do navedene razine.

Na izvješću od 550 stranica radilo je 1,400 znanstvenika, a istraživanje je trajalo 5 godine.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika