Objavljeno u Nacionalu br. 624, 2007-10-30

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Prometejevi vinski pirjanci

Mladi Prometej nije mario za ljutnju Olimpljana i nastavio je lakomisleno pomagati ljudima, i ne sluteći kakvu mu je tešku sudbinu namijenio Zeus

Veljko BarbieriVeljko BarbieriSvi već znaju da je Prometej od boginje ognjišta Heste ukrao vatru i poklonio je ljudima koje je sam stvorio od gline, da ga je Zeus kaznio objesivši ga na stijenu na obali Crnog mora gdje mu je svakog dana orao kljucao jetru te mu je na kraju oprostio jer je u borbi s Titanima stao na njegovu stranu. Međutim, manje je poznato da je jedan od brojnih Prometejevih mladenačkih grijeha, koji su također imali udjela u gotovo kobnoj kazni koja je uslijedila nakon što se prelila čaša Zeusova strpljenja, bila varka kojoj je ovaj najpametniji od drevnog roda Titana podučio ljudski rod, i to tako da je uputio ljude kako da od komada žrtvovane životinje za sebe, a ne za bogove, odvoje najbolje komade. Naime, u prastara vremena tek stvoreni ljudi nisu bili o osobitoj milosti stanovnika Olimpa, koji još nisu ni njima ni Prometeju oprostili to što su uopće stvoreni, te da s tako ništavnim smrtnicima moroju dijeliti svijet, dotad skrojen samo po njihovoj mjeri i volji. Kako bi ih udobrovoljili, ljudi su im stali prinositi žrtve od skupocjenih goveda, ovaca i koza. Kad bi na žrtvenicima potekla krv zaklane životinje, najbolje komade mesa spalili bi u čast nekog od bogova, što je nakratko smirivalo stalnu jaru oholih Olimpljana, pa su nakon svake žrtve prvi ljudi mogli neko vrijeme živjeti u miru. Ali vrlo brzo bogovi bi im opet stali zagorčavati život.


Nemajući kud, oni se opet obrate za pomoć svom stvoritelju Prometeju: “Pomozi nam, najmudriji Oče, bogovi nas tlače i muče, toliko su pohlepni da ćemo uskoro ostati bez stoke, a onda nas čeka još gora sudbina jer nećemo moći više čak ni u njihovu čast prinositi žrtve.“ I Prometej se brzo domisli: “Žrtvujte pohlepnicima samo kosti i dio ponutrica, a meso i jetru ostavljajte za sebe, oni su ionako obećali da će vas štititi sve dok im na žrtvu prinosite komade životinja, ali nisu odredili koje.“ Ljudi poslušaju svog stvoritelja i otad su nakon svake žrtve njima ostajali najbolji komadi mesa, tako da je opet zavladalo izobilje. A srditi bogovi nisu mogli ništa protiv takve odluke jer u svojoj oholosti nisu ni pomislili da bi morali reći koji dio žrtvene životinje pripada njima. Nije zbog toga na Olimpu bilo omraženijeg Titana i božanstva od Prometeja. No on je u mladim danima malo mario za ljutnju Olimpljana i nastavio je lakomisleno pomagati ljudima i ne sluteći kakvu mu je sudbinu namijenio Zeus. Budući da su ljudi, umjesto da štede na žrtvenom mesu, stali neumjereno izjedati komade pečene na Prometejevoj vatri, uskoro su se nebrigom ljudi prorijedila stada i stoke je bilo sve manje. Ukori ih oštro tada njihov stvoritelj, ali ih odmah uputi da meso suše na dimu i kuhaju u raznim pirjancima, dok je Dioniza zamolio da ih poduči vještini uzgajanja vinove loze i tako ih obveže na vječnu zahvalnost. No nije im samo tako pomogao velikodušni Titan, nego ih je uputio i kako da svoje pirjance i umake začine vinom, te su upravo ti pripravci uskoro postali omiljena hrana u kojoj su ljudi uživali čak i kad je zbog svoje naklonosti prema ljudskom rodu Prometej bio osuđen na strašnu kaznu. A to što mu je orao kljucao jetru bila je, kažu, Zeusova osveta zbog izgubljenog žrtvenog mesa.Pa ipak kad je oprostio okovanom Titanu, ponudio je ovaj Olimpljanima svoje vinske pirjance i u njima su podjednako uživali i bogovi i ljudi.

Vinski paprikaš od piletine

Na 19 dag rastopljene masti propirjajte 3 kapule, 4 rajčice i 2 paprike, kad dobijete gust umak, ubacite vezicu celera, stručak bosiljka, 1 mali ljuti feferon, posolite i položite na tu vruču posteljicu 1 kg pilećih bataka. Podlijte s 2 dl pilećeg temeljca i pirjajte paprikaš stalno podlijevajući s 2 dl suha bijela vina. Kad se sve prožme, vino ispari a meso omekša, služite s domaćom tjesteninom.

Pijana veprovina

1 kg mekači od mladog vepra, koja je pola sata bila u crnom vinu, procijedite i pirjajte s 2 kapule i mrkve, 2 režnja češnjaka, 10 dag suhe pancete, 5 dag celera, začinite, a kad meso pusti sok, umiješajte 2 dl šalše od rajčica. Dodajte 3 klinčića, stručak majčine dušice i lovorov list. Pirjajte podlijevajući s 3 dl crna vina dok ne dobijete gusti pirjanac. Služite s tjesteninom.

Vezane vijesti

Veljko Barbieri: Bard kuhinje s okusom Mediterana

Veljko Barbieri: Bard kuhinje s okusom Mediterana

"Ponekad mi se čini da ovdje nedostaje samo more", rekao je Veljko Barbieri u svojem omiljenom zagrebačkom ribljem restoranu, Korkyra na Trešnjevci,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika