29.10.2007. / 15:28

Autor: Katarina Zorić

IZBORI

GONG i TIH pozvali na transparentnost financiranja predizbornih kampanja

Predsjednik TIH-a rekao je da će se koncentrirati na izvore financiranja političkih stranaka i kandidata te će voditi računa da oni budu javni i zakoniti

GONG i Transparency International Hrvatska (TIH) djelovat će zajedno u praćenju transparentnog financiranja predizbornih kampanja za skorašnje parlamentarne izbore, najavili su danas predsjednica GONG-a Suzana Jašić i predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović.

Pozvali su političke stranke, nezavisne liste i kandidate da do početka službene kampanje, 3. studenoga, sukladno izbornom zakonu, javno objave iznose koje namjeravaju potrošiti u kampanji, a do 20. studenoga i preliminarne izvještaje o visini i izvorima sredstava za kampanju te imena donatora. Također, pozvali su ih da 30 dana nakon izbora javno objave završne izvještaje o visini i izvorima sredstava za kampanju te imena donatora. Pozvali su i medije, posebice nacionalne televizije, radijske i novinske kuće da javno objave iznos ukupnih troškova uplaćenih za izbornu promidžbu po svakoj stranci, listi i kandidatu.

Jašić je istaknula da ne polaze od pretpostavki da su hrvatske političke stranke i kandidati korumpirani i nepošteni, već od toga da ni strankama ni kandidatima neće biti problem objaviti minimum potrebnih informacija o financiranju.

Predsjednik TIH-a rekao je da će se koncentrirati na izvore financiranja političkih stranaka i kandidata te će voditi računa da oni budu javni i zakoniti. Najavio je da će TIH i GONG posljednji tjedan kampanje objaviti koliko je tko potrošio za oglašavanje u medijima s nacionalnom koncesijom i u dnevnom tisku.

Vezane vijesti

Peticija za rješenje krize na HTV-u

Peticija za rješenje krize na HTV-u

Nevladina udruga GONG nakon prijetnji otkazom uglednim novinarkama HTV-a i članicama Hrvatskog novinarskog društva, Elizabeti Gojan i Maji Sever,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika