Objavljeno u Nacionalu br. 624, 2007-10-30

Autor: Maroje Mihovilović

OBITELJSKA I FINANCIJSKA ZAVRZLAMA

Tajna triju Pavarottijevih oporuka

LUCIANO PAVAROTTI financijski je osigurao malodobnu Alice jer je njezina majka, njegova druga supruga Nicoletta Mantovani, nedavno teško oboljela od multiple skleroze

ŠOK NAKON KRATKE SREĆE Luciano Pavarotti maše uzvanicima nakon vjenčanja s 34 godine mlađom Nicolettom Mantovani u kazalištu u Modeni, 13. prosinca 2003.ŠOK NAKON KRATKE SREĆE Luciano Pavarotti maše uzvanicima nakon vjenčanja s 34 godine mlađom Nicolettom Mantovani u kazalištu u Modeni, 13. prosinca 2003.Na pogrebu jednog od najvećih opernih tenora u povijesti, Luciana Pavarottija, koji je 6. rujna umro u 71. godini od raka gušterače, bile su visoke državne ličnosti i obje njegove obitelji. Bili su ondje i njegova prva supruga Adua, s kojom je u braku bio 34 godine, i tri njihove odrasle kćeri, 44-godišnja Lorenza, 42-godišnja Cristina i 39-godišnje Giuliana. Tu je bila i njegova druga supruga, 38-godišnja Nicoletta Mantovani, s kojom je imao četverogodišnju Alice.

Kad je Pavarotti umro, tvrdilo se da je taj uspješni umjetnik, koji je revolucionirao izvedbu operne glazbe i popularizirao je kod novih generacija, materijalno osigurao svu svoju djecu. Kolika je bila njegova imovina, nitko točno nije znao, procjene su se kretale od 20 do čak 200 milijuna eura, a sastojala se od kuće u Mantovi, vila na moru u Pesaru, Monte Carlu i Barbadosu, te barem triju stanova u New Yorku. Bio je vlasnik jedne slike Henrija Matissea, brojnih dionica i autorskih prava na njegove izvedbe i snimke koje će donositi prihod i u budućnosti. Ali je u manje od godinu dana napisao tri različite oporuke, a za zadnju se u jednoj od obitelji, čini se, uopće nije znalo.

Prvu je oporuku vlastoručno napisao 4. prosinca prošle godine. Njome je pola imovine pripalo njegovim trima odraslim kćerima, a pola malodobnoj Alice, u čije bi ime time upravljala njezina majka Nicoletta Mantovani. Njegova prva supruga Adua u oporuci se ne spominje, jer je s njom imovinske odnose riješio u brakorazvodnoj parnici 1996.

Pavarotti je, međutim, 13. lipnja napisao još jednu oporuku i odredio da 25 posto imovine pripadne trima kćerima iz prvog braka, a 75 posto Nicoletti Mantovani i njihovoj kćeri Alice. Druga oporuka automatski je poništavala prethodnu i za nju su znale obje obitelji.

Tek nakon njegove smrti otkrivena je i treća oporuka. Mjesec i pol prije smrti, 29. srpnja, u svoju kuću u Pesaru pozvao je bilježnika Luciana Buonanna radi treće oporuke. Bilježnik je poslije ispričao da je Pavarotti bio u krevetu, da su s njim bili odvjetnici, liječnik i još neke osobe, a da ga je Nicoletta Mantovani samo nakratko pozdravila i otišla. Pavarotti mu je rekao da želi napraviti oporuku prema kojoj bi sva njegova imovina u SAD-u ušla u fond koji bi bio stavljen na slobodno raspolaganje Nicoletti Mantovani.



POLICIJA OSIGURAVA Pavarottijevu vilu u Modeni na dan njegove smrti 6. rujna POLICIJA OSIGURAVA Pavarottijevu vilu u Modeni na dan njegove smrti 6. rujna Što je točno imao u Americi, nije poznato jer američki zakoni u ostavinskim slučajevima štite privatnost uključenih osoba, za razliku od talijanskih zakona prema kojima ostavinske rasprave moraju biti maksimalno transparentne za sve stranke, ali i za javnost. Prema nekim procjenama, riječ je o imovini vrijednoj 15 milijuna eura. Pravnici su utvrdili da će se prema trećoj oporuci odlučivati komu će pripasti njegova američka imovina, dok će za ostatak u Italiji vrijediti druga oporuka.
Prema njoj će se ostatak imovine dijeliti u omjeru 25:75. Iz toga se vidjelo da je Pavarotti trećom oporukom još više svoje imovine ostavio drugoj supruzi, a još više smanjio dio trima odraslim kćerima.

U talijanskom tisku proširila se teza da je Nicoletta Mantovani utjecala na bolesnog i onemoćalog Pavarottija kako bi dobila najveći dio. Neki su talijanski listovi čak objavili da se Pavarottiju stanje toliko pogoršalo da je posljednje dvije oporuke potpisao kad više nije bio potpuno pri sebi. Novine su se domogle prve oporuke, koju je napisao rukom, te objavile njen faksimil, iz čega se moglo vidjeti da je on već tada jedva mogao pisati.

I neke izjave bilježnika Buonanna uzete su kao dokaz da Pavarotti pri potpisivanju posljednje oporuke više nije bio pri sebi, npr. bilježnikova tvrdnja da su tijekom razgovora o trećoj oporuci najviše govorili odvjetnici, koji su mu dali ispisani tekst oporuke, a za koje se nije znalo štite li interese Pavarottija ili Nicolette Mantovani. Neki prijatelji Pavarottija tvrde da su njegovi odnosi s drugom suprugom bili jako loši, pa je ona čak nekima od njih zabranila da ga posjećuju te su ga mogli vidjeti tek kad je prebačen u bolnicu. Njegova dugogodišnja prijateljica Lidia La Marca tvrdi da joj je sam Pavarotti, kad ga je nekoliko tjedana prije smrti posjetila u bolnici, rekao da ga Nicoletta Mantovani muči, pritišće:

PAVAROTTIJEVA prva supruga Adua Veroni i njegova sestra Lella Pavarotti na pogrebuPAVAROTTIJEVA prva supruga Adua Veroni i njegova sestra Lella Pavarotti na pogrebu “Ja sam potpuno izoliran”, navodno joj je rekao. “Postigla je da moram živjeti sam. Prijatelji me više ne posjećuju. Ona govori loše o mojim kćerima, a okružila me ljudima koji mi se ne sviđaju. Samo misli na novac. Stalno mi dolazi s novim dokumentima koje moram potpisati. Ne znam kako će to završiti. Dođe mi da si ispalim metak u glavu zbog lakome žene.”

Lidia La Marca tvrdi da joj je Pavarotti rekao da to ispriča svima nakon njegove smrti. Štampa se raspisala i to se počelo pretvarati u golem skandal, u kojem je Nicoletta Mantovani prikazana kao beskrupulozna grabljivica, koja na samrti pljačka velikog pjevača. Odmah su se pojavile i priče kako je i ušla u vezu s njim radi novca.

On ju je upoznao 1993. kad je 24-godišnja Nicoletta Mantovani, kći državnog službenika iz Bologne, počela raditi u uredu koji je organizirao Pavarottijeva putovanja. Navodno je ljubav planula dvije godine poslije, kad su ih novinari prvi put zatekli u romantičnim situacijama. Pavarotti se 1996. razveo od supruge, a ona i kćeri javno su ga napale preko novina. Neki njegovi prijatelji tvrdili su da je veza s Nicolettom Mantovani nastala tek nakon raspada njegova prvog braka. Vjenčali su se 2003. Osim kćeri Alice ona je rodila i jednog sina, ali je on odmah nakon poroda umro. Neki su je opisivali kao vrlo organiziranu, veselu i pozitivnu osobu, drugi su tvrdili da je teška i sumorna. Govorilo se i da je jako rasipna, pa se često spominjalo kako svakog mjeseca putuje u New York, pa se čak nagađalo da ondje ima ljubavnika.

Skandal se sada zbog kontroverzi oko oporuka toliko razbuktao da je državni tužitelj iz Pesara, Massimo Di Patria, otvorio istragu kako bi utvrdio okolnosti u kojima su napisane dvije posljednje oporuke, jer bi one mogle biti poništene ako Pavarotti posljednjih mjeseci nije bio pri sebi. Televizijski voditelj Bruno Vespa posvetio je prošlog tjedna jednu od svojih večernjih emisija “Porta a porta” na državnoj televiziji RAI ovom slučaju. U studiju i preko videoveze intervjuirao je osobe koje su kontaktirale s Pavarottijem u posljednje vrijeme.

Svi ti ljudi energično su tvrdili da je Pavarotti bio u punoj mentalnoj snazi, iako je zbog bolesti kopnio, a za to su iznosili i konkretne dokaze tomu. Nekoliko osoba koje su ga posjećivale u kući u Mantovi, u vili u Pesaru, pa i u bolnici, tvrdilo je da je bio posve priseban, sklon šali, mentalno svjež, čak psihički u boljem stanju nego zimus. Neki njegovi prijatelji iz Mantove redovito su ga posjećivali i s njim kartali briškulu. Oni tvrde da je to činio bez ikakvih teškoća, preteći tko ima kakve karte. Vespa je dugo intervjuirao jedan bračni par, bliske dugogodišnje Pavarottijeve prijatelje, koji nisu bili u dobrim odnosima s Nicolettom Mantovani, ali su ga viđali u vrijeme kad su nastale dvije posljednje oporuke, i tvrdili da je bio u punoj mentalnoj snazi. Posljednji su ga put vidjeli u bolnici pet dana prije smrti, a tada je već bio, prema njihovim riječima, u polusvjesnom stanju.

TRI TENORA u doba najveće svjetske slave - uz Luciana Pavarottija to su bili Placido Domingo i José CarreraTRI TENORA u doba najveće svjetske slave - uz Luciana Pavarottija to su bili Placido Domingo i José CarreraIz toga bi se moglo zaključiti da je Pavarotti oporuke ipak sastavio svjesno i s namjerom. Mogući motiv otkriven je ovih dana. Financijske službe, koje su utvrđivale njegovu imovinu radi ostavinske rasprave, otkrile su da je Pavarottijevo financijsko stanje bilo sasvim drukčije nego što se pretpostavljalo, da je bio u ogromnim gubicima, da dugovi iznose oko 18 milijuna eura, od čega su 7 milijuna nevraćeni dugovi. Kako su ti gubici i dugovi nastali, još nije sasvim jasno, ali čini se da je on vrlo loše investirao u dionice i poslove, a navodno je imao i velike medicinske troškove.

Pavarotti je, po svemu sudeći, dobro znao kakvo je njegovo financijsko stanje, svjestan da nema imovinu kojom će trajno zbrinuti sve svoje kćeri. Čini se da je stoga odlučio zbrinuti Nicolettu Mantovani i maloljetnu kćer Alice pa je radio oporuke sve više u njihovu korist. Posebno je važna američka oporuka, jer se odnosila na imovinu u SAD-u, na koju se ne odnose talijanski zakoni, pa je nitko ne može usmjeriti drukčije nego što je Pavarotti želio.

Postavilo se i pitanje zašto je toliko preferirao Nicolettu Mantovani i najmlađu kćer Alice na štetu triju odraslih kćeri. Američki reporteri talijanskog tjednika Chi otkrili su zašto je Nicoletta Mantovani svakog mjeseca putovala u New York. To nije bilo radi ljubavnika, nego - radi liječenja. Ona je prije nekoliko godina počela dobivati neurološke teškoće pa joj je dijagnosticirana multipla skleroza, neizlječiva bolest koja napada živčani sustav i polako uništava sposobnost kretanja. Taj proces smože potrajati godinama, a najčešće završi potpunom nepokretnošću, katkad otkazuju osjetila, a može dovesti i do smrti. Bolest se ne može izliječiti, ali se može usporiti, a Nicoletta Mantovani redovito je odlazila u SAD na skupu terapiju u specijalizirani newyorški medicinski centar.

Pavarotti je za to znao te je shvaćao što se može dogoditi u budućnosti, da njegova najmlađa, kći četverogodišnja Alice, ostane i bez majke. Stoga mu je, tvrde njegovi prijatelji, prva briga bila da nju trajno zbrine. To je najvjerojatnije objašnjenje onoga što se s njim događalo posljednjih mjeseci. A to možda i jest razlog zašto se njegove odrasle kćeri u ovoj gužvi uopće ne javljaju, možda svjesne očeva motiva.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika