29.10.2007. / 17:28

Autor: Katarina Zorić

PROSVJEDI U REPUBLICI SRPSKOJ

U Banjoj Luci održan miting potpore Dodiku

Na središnjem gradskom trgu u Banjoj Luci organizatori su očekivali više od trideset tisuća prosvjednika no odziv je, unatoč ponuđenom besplatnom prijevozu željeznicom, bio znatno manji

Nekoliko tisuća ljudi okupilo se danas u središtu Banje Luke kako bi izrazili potporu predsjedniku vlade Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku u njegovu sukobu s međunarodnom zajednicom i zatražili ukidanje ovlasti koje ima ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

Na središnjem gradskom trgu u Banjoj Luci organizatori su očekivali više od trideset tisuća prosvjednika no odziv je, unatoč ponuđenom besplatnom prijevozu željeznicom, bio znatno manji.

Okupljanje je proteklo bez izgreda i pod nadzorom velikog broja policajaca.

Prosvjednici su nosili natpise "Ne damo Srpsku" ali i fotografije ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Organizator okupljanja, asocijacija pod nazivom Srpski pokret nevladinih organizacija (SPONA), prosvjede je upriličila uoči održavanja sjednice Narodne skupštine RS kako bi entitetski parlament potaknula da još jednom odbaci odluku visokog predstavnika Miroslava Lajčaka o izmjenama i dopunama Zakona o vijeću ministara BiH.

Dužnosnici RS predvođeni Dodikom tu su odluku osporili tvrdeći da se na taj način otvara mogućnost nadglasavanja srpskih dužnosnika u tijelima vlasti BiH.

"Nema BiH bez Republike Srpske", izjavio je Dodik obraćajući se prosvjednicima ponavljajući pri tom optužbe na račun međunarodne zajednice no pozvao je sve da se suzdrže od nasilja.

"Ovo je dostojanstvo jednog naroda koji zna što hoće", kazao je entitetski premijer koji je na skupu govorio zajedno s drugim čelnicima političkih stranaka iz RS.

Predsjednik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je s govornice kako bosanski Srbi neće dopustiti da im iz Sarajeva "lupaju noseve i lome prste".

Manji prosvjedi održani su tijekom dana i u ostalim gradovima i mjestima na području RS.

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika