30.10.2007. / 14:32

Autor: Nina Tomljanović

ŽUPANIJSKI SUD U ZAGREBU

UN: I Norac je kriv

Tim sastavljen za istraživanje ratnih zločina tvrdi da nije postojalo nikakvo legitimno opravdanje za zločine, a u izvješću se spominju i tijela koja je HV prikupio zbog razmjene sa Srbima

Na nastavljenom suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu čitani su novi UN-ovi dokumenti u kojem se hrvatske snage tereti za etničko čišćenje. No, za razliku od jučer pročitanih dokumenata, gdje se kao krivac navodi Rahim Ademi, na današnjem se suđenju kao krivac navodi i Mirko Norac, zapovjednik 9. gardijske brigade.

U UN-ovu dokumentu, Norac se navodi kao zapovjednik glavne jedinice odgovorne za uništavanja i zločine u srpskim selima, gdje je UNPROFOR ušao nakon povlačenja Hrvatske vojske. Na nekim kućama Norčeva je brigada čak ostavila i svoje grafite. Uz navedeno, u izvješću se spominju i leševi s tragovima ozljeđivanja, mučenja i sakaćenja prije smrti.

UN-ovci zaključuju da je uništavanje sela provedeno prema jasnom obrascu, a do njega je došlo nakon što su Srbi prestali pružati otpor. "To je tipičan primjer kako se vodio rat na Balkanu, a čini se da se tako i oduvijek vodio".

Tim sastavljen za istraživanje ratnih zločina tvrdi da nije postojalo nikakvo legitimno opravdanje za zločine, a u izvješću se spominju i tijela koja je HV prikupio zbog razmjene sa Srbima. Većina ubijenih barem je djelomično bila u uniformi.

Izvješću se ponovo usprotivila obrana generala Norca, koja smatra da je riječ o "kukavičjem jajetu" i ocjenjuju ga nepouzdanim jer se, kako kažu, temelji na subjektivnom, nestručnom i pristranom izvješću "plavih kaciga" koje su bile protuhrvatski orijentirane i za sve na terenu optuživale HV.

Pročitana su i dva izvješća o medicinskoj istrazi - američkog mrtvozornika Roberta H. Kirschnera kojega je angažirala udruga Liječnici za ljudska prava te riječkog Zavoda za sudsku medicinu o obdukciji 52 tijela namijenjenih razmjeni. Riječki su patolozi, za razliku od stranih izvješća, utvrdili da je većina ubijenih stradala od strijelnih ili eksplozivnih rana izdaleka. Iznimka su dva tijela za koja su zbog rana nanesenih iz blizine posumnjali da je riječ o samoubojstvu.

Suđenje se nastavlja 12. studenoga, a UN-ov dokument sastavljen je pola godine nakon akcije.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika