30.10.2007. / 15:54

Autor: Martina Čizmić

NJEMAČKA

Sve više Nijemaca odlazi iz Njemačke

Prema povijesnim podacima, Njemačka je zemlja s najvećim brojem emigranata. Procijenjuje se da se iz Njemačke iselilo oko 10 milijuna iseljenih osoba.

Državni zavod za statistiku u Njemačkoj objavio je kako sve više Nijemaca u potrazi za boljim životom odlazi iz Njemačke.

"U 2006. godini iz Njemačke se iselilo više od 155 tisuća građana", poručuju iz Državnog zavoda za statistiku. Prosječna starost izeljenika je 32 godine.

Iseljava se više Nijemaca nego Njemica. Nijemci se najviše iseljavaju u Švicarsku, SAD i Austriju. Kao glavni razlog za iseljavanje navode se manji porezi i povoljnije plaće u nekim djelatnostima, osobito zdravstvu.

Tako se u Švicarsku i skandinavske zemlje iseljavaju liječnici i stručno osoblje, a u SAD, Novi Zeland i Australiju odlaze Nijemci sa slabijim primanjima ili nezaposleni. Stariji od 50 godina najradije odlaze živjeti u Španjolsku. U nekim djelovima Costa Brave i Mallorce već postoje naselja u kojima žive isključivo Nijemci.

Prema povijesnim podacima, Njemačka je zemlja s najvećim brojem emigranata. Procijenjuje se da se iz Njemačke iselilo oko 10 milijuna iseljenih osoba. U Bremerhavenu je otvoren i Njemački iseljenički muzej u kojem je jedna od zadaća senzibilizirati njemačko stanovništvo na probleme i potrebe migranata.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika