31.10.2007. / 10:26

Autor: Katarina Zorić

POLITIKA I TELEVIZIJA

Hloverka Novak Srzić: SDP provodi nečuveni politički pritisak na uređivačku politiku HTV-a

Glavnu urednicu Informativnog programa HTV-a Hloverku Novak-Srzić Linićevo pismo je podsjetilo je na slučaj kada je Andrija Hebrang imao primjedbi na HTV pa mu je rečeno da neće on uređivati program

Glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić optužila je SDP da provodi “nečuveni politički pritisak na uređivačku politiku HTV-a”, piše Jutarnji list. Tu je optužbu obrazložila na jučerašnjoj sjednici Programskog vijeća, od kojega je tražila da se očituje o pismu koje je Slavko Linić uime SDP-a uputio HRT-u.

U pismu se Linić, kao voditelj Izbornog stožera SDP-a, žali na “svakodnevnu pristranost u zastupljenosti i načinu obrade priloga koji idu u korist vladajuće stranke”.

"Kao što je svojedobno Andrija Hebrang imao primjedbi na HTV pa mu je rečeno da neće on uređivati program, tako i gospodinu Liniću treba jasno reći: nećete vi uređivati program HTV-a", izjavila je Hloverka Novak-Srzić.

Slučaj je komentirao i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader rekavši kako to pokazuje gubitničku atmosferu u SDP-u jer su počeli pritiskati medije.

Komentirajući odgovor glavne urednice Informativnog programa HTV-a, Slavko Linić upozorio je kako je umjesto konkretnog odgovora na vrlo jasno pitanje uslijedio "bijesni napad Hloverke koja se pretvara u političarku, a najmanje u osobu koja je urednica javne televizije".

SDP će, najavljuje Linić, i dalje pratiti rad javne televizije, a ovakvi ispadi, kaže, samo pokazuju s kime imaju posla i neće ih zastrašiti.

Programsko vijeće u raspravi o Linićevu pismu zaključilo je da Informativni program ima punu podršku Vijeća. Pojedini vijećnici složili su se s Hloverkinim stavom da je riječ o skandaloznom političkom pritisku, pa je Juraj Njavro Linićevo pismo nazvao pamfletom.

Pojedini vijećnici nisu se složili s Hloverkom, pa je Suzana Jašić izjavila kako je bolje da jedna stranka pismeno prigovara, nego da vrši pritisak neformalnim, privatnim i tajnim kanalima. S time se složio i glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić, koji je ponovio kako mu je drago kad političari javno kritiziraju televiziju jer to pokazuje kako više nemaju moć da to rade daleko od očiju javnosti.

Sutlić je istaknuo kako sporno pismo nije težak pritisak, ali jest pritisak te kako osobno smatra da još nema balansa u zastupljenosti stranaka, no to, kaže, nije na štetu stranke koja je pismo uputila.


Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika