01.11.2007. / 14:26

Autor: Marijana Zrinjski

NIKOLA ŠPIRIĆ PODNIO OSTAVKU

BiH izgubila vladu

Špirić je kazao kako je njegova ostavka rezultat osobne prosudbe da ne može dalje raditi svoj posao, kao i činjenice da ga međunarodna zajednica marginalizira kao premijera. "Ovo je moj jedini način da doprinesem smirivanju stanja u BiH i ovo nije nikakav inat"

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić danas je podnio je ostavku na tu dužnost, što automatski znači pad cijele bosanskohercegovačke vlade.

Ostavka bosanskohercegovačkog premijera zaoštrila je političku krizu u zemlji, no ona ne predstavlja posebno iznenađenje jer ju je Špirić ranije najavio sudjelujući u kampanji vlasti Republike Srpske protiv Visokog predstavnika međunarodne zajednice Miroslava Lajčaka.

Na izvanrednoj sjednici u Sarajevu ustvrdio je da su mu kao predsjedatelju Vijeća ministara bile praktično vezane ruke jer nije imao ovlasti utjecati na kvalitetu rada ministara niti inicirati smjene nekoga od njih. Špirić je ujedno član najužeg vrha Stranke nezavisnih socijaldemokrata kojoj je na čelu Milorad Dodik.

Glavni odbor te stranke je nakon 19. listopada, kada je Lajčak izmijenio Zakon o Vijeću ministara BiH, najavio kako će svi članovi SNSD-a u tijelima vlasti podnijeti ostavke ne povuče li Visoki predstavnik svoju odluku.

Špirić je kazao kako je njegova ostavka rezultat osobne prosudbe da ne može dalje raditi svoj posao, kao i činjenice da ga međunarodna zajednica marginalizira kao premijera. "Ovo je moj jedini način da doprinesem smirivanju stanja u BiH i ovo nije nikakav inat", izjavio je Špirić dodajući kako, ukoliko je Vijeće ministara BiH bilo jedini problem u zemlji, "to sada više nije slučaj".

Iako nije izravno optuživao Lajčaka, Špirić je ipak osudio intervencionističku ulogu međunarodne zajednice u BiH. "Ako BiH 12 godina nakon Daytona treba Visokog predstavnika, onda je ona u tragičnoj situaciji", kazao je Špirić. Pri tom je osudio one političare iz BiH koji bezuvjetno surađuju s međunarodnom zajednicom ocjenivši nedopustivim da zemljom zapravo upravljaju stranci. Dodao je kako se boji da BiH ne bude ta koja će "platiti cijenu regionalnog potkusurivanja".

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika