05.11.2007. / 11:48

Autor: Martina Čizmić

EUROPSKA KOMISIJA

Europska komisija sutra objavljuje izvješće o napretku Hrvatske

"Hrvatska nastavlja ispunjavati političke kriterije. Postignut je sveukupan napredak, ali se traže daljnji održivi napori u područjima poput reforme pravosuđa i javne uprave, borbe protiv korupcije, u području manjinski prava i povratka izbjeglica", stoji u izvješću.

Europska komisija sutra će objaviti izvješće o napretku Hrvatske u pristupnim pregovorima s Europskom unijom.

Hrvatska će dobiti pozitivnu ocjenu za ispunjavanjee političkih kriterija, demokraciju i vladavinu prava, gospodarski rast i makroekonomsku stabilnost. Biti će pozvana da ubrza reforme javne uprave i pravosuđa te borbu protiv korupcije.

"Hrvatska nastavlja ispunjavati političke kriterije. Postignut je sveukupan napredak, ali se traže daljnji održivi napori u područjima poput reforme pravosuđa i javne uprave, borbe protiv korupcije, u području manjinski prava i povratka izbjeglica", stoji u izvješću.

Administrativni sustav i dalje je neefikasan, javnim službama nedostaje kvalificiranog osoblja, a ostoji i neprimjeren politički utjecaj na svi razinama. "Međutim, korupcija ostaje raširena pojava. Postoji potreba za većim naporima na sprečavanju, otkrivanju i procesuiranju korupcije", piše u izvješću u kojem se dodaje da do sada nije izrečena ni jedna presuda za korupciju na visokoj razini.

Od Hrvatske se traži i da potiče duh snošljivosti prema srpskoj manjini te da poduzme odgovarajuće mjere za zaštitu onih koji još uvijek mogu biti objektom prijetnji, diskriminacije, neprijateljstva i nasilja. Piše i da je u Hrvatskoj osigurana sloboda izražavanja, uključujući slobodu i pluralizam medija, no da i dalje postoje sporadični politički pritisci na medije.

Spomenuto je i aktiviranje ZERP-a kojim se "odstupa od političkog dogovora postignutog između zainteresiranih zemalja u lipnju 2004.". Komisija navodi da pristupni pregovori dobro napreduju i ulaze u odlučujuću fazu.

Hrvatski pristupni proces pridonosi rješavanju bilateralnih i regionalnih pitanja i podupire pomirenje. Hrvatska je do sada otvorila pregovore u 14 poglavlja, a do kraja godine mogla bi otvoriti u još pet. To bi značilo da bi bila otvorena sva poglavlja u kojima nema mjerila za otvaranje.

Komisija će objaviti i dokument o strategiji proširenja i glavnim izazovima u sljedećoj godini. Objaviti će i nacrte pristupnog partnerstva za kandidatske zemlje. Biti će predstavljen i višegodišnji financijski okvir za kandidate i potencijalne kandidate za razdoblje od 2008. do 2011. godine.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika