05.11.2007. / 14:42

Autor: Katarina Zorić

PORUKA BISKUPA UOČI IZBORA

HBK: "Izlaskom na izbore očituje se ljubav prema domovini"

Sve vjernike biskupi pozivaju da iziđu na izbore i tako iskoristite svoje građansko pravo i odgovorno ispune kršćansku dužnost, te da u svojoj kršćanski odgojenoj savjesti dobro prosude kojim osobama i kakvim programima dati svoj glas

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije pozvali su vjernike da se pripreme i pristupe izborima za zastupnike u Hrvatski sabor "s moralnom sviješću i odgovornošću kako bi i na taj način učinkovito pridonijeli daljnjem razvoju domovine Hrvatske".

U danas objavljenoj poruci u povodu parlamentarnih izbora koji će se održati 25. studenog, biskupi napominju kako se doprinos općem dobru ostvaruje i izlaskom na izbore čime se očituje i ljubav prema domovini.

"Predstojeći izbori tim su važniji što se, nakon postignuća vidljivoga gospodarskog i drugog napretka, što priznaje i međunarodna zajednica, nalazimo na povijesnoj prekretnici ulaska u europske integracije i oblikovanja pravnog ustroja koji će dugoročno odrediti društveni razvoj i vrijednosno ozračje naše zemlje", navode biskupi. Dodaju kako Hrvatski sabor kao najvažnija zakonodavna ustanova u zemlji, drevna institucija koja je stoljećima čuvala pravni kontinuitet hrvatske države i izražavala suverenitet naroda, treba i dalje biti mjesto u koje ćemo birati sposobne, moralne, stručne i časne osobe.

Navodeći kako je časno sudjelovati u političkom životu, biskupi ističu kako u demokraciji Crkva prepoznaje mogućnost širokog sudjelovanja građana u donošenju političkih odluka, ukoliko demokracija jamči mogućnost birati i nadzirati one koji su izabrani.

"Prava demokracija sastoji se u prihvaćanju vrednota među kojima su dostojanstvo osobe, poštivanje ljudskih prava te opće dobro kao cilj i kriterij za uređenje zdravoga političkog života", poručuju biskupi.

Osvrćući se na kriterije za prosudbu stranaka i kandidata, biskupi kažu kako su briga za opće dobro, a posebice opredijeljenost za život, solidarnost sa siromasima i obespravljenima, temeljni kriterij po kojemu vjernici trebaju prosuđivati "svoga kandidata".

"Vjernik će u prigodi izbora birati kandidata i stranku koji brane i štite ljudski život, od začeća do naravne smrti, promiču dostojanstvo braka i obitelji i pravo roditelja na cjelovit odgoj svoje djece. On će birati one koji podupiru demografsku obnovu zemlje, zalažu se za slobodni izbor vjerskog odgoja i vjeronauka u školi, promiču pravo na zaposlenost, na rad, na primjeren dom (stan), na dječji dodatak, na neradnu nedjelju, kao i porezni sustav u korist obitelji, kulture i općega dobra. Vjernik također očekuje da se 'njegov kandidat' zalaže za socijalnu pravdu, za pravo na informaciju u službi cjelovite istine o čovjeku, da se suprotstavlja drogi, ovisnosti, korupciji, pornografiji i prostituciji. Vjernik će dati svoj glas onom kandidatu koji se zalaže za mir, za cjelovitu istinu o hrvatskoj prošlosti, Domovinskom ratu i braniteljima te za poštivanje Božje prirode", napominju biskupi.

Na kraju poruke, prihvaćene 18. listopada za plenarna zasjedanja HBK u Gospiću, sve vjernike pozivaju da iziđu na izbore i tako iskoristite svoje građansko pravo i odgovorno ispune kršćansku dužnost, te da u svojoj kršćanski odgojenoj savjesti dobro prosude kojim osobama i kakvim programima dati svoj glas. Istodobno podsjećaju svećenike neka paze da se crkvene prostore ne upotrebljava za stranačku promidžbu.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika