Objavljeno u Nacionalu br. 625, 2007-11-06

Autor: Plamenko Cvitić

MEĐUNARODNI USPJEH RIJEČKE TUŽITELJICE

Žena koja je srušila kokainsku mafiju

Sajonara Čulina, zamjenica ravnatelja USKOK-a, u jednoj od najbriljantnijih antimafijaških akcija u Europi razotkrila je veliku međunarodnu mrežu trgovine drogom

Sajonara Čulina pružila je talijanskim istražiteljima ključne informacije o krijumčarima i tako Sajonara Čulina pružila je talijanskim istražiteljima ključne informacije o krijumčarima i tako U akciji “Kolovoz”, u kojoj je prošlog tjedna u nekoliko europskih država uhićena opasna narkoskupina, ključnu ulogu odigrali su hrvatski policajci i Sajonara Čulina, zamjenica ravnatelja USKOK-a. Ona je, zajedno sa svojim bliskim suradnicima, u samo nekoliko mjeseci razotkrila jednu od najvećih mreža međunarodnog lanca trgovine drogom, a prikupljenim dokazima omogućila je i da zajedničkom koordiniranom policijskom akcijom najveći dio kriminalne mreže bude uhićen u nekoliko europskih država u utorak, 30. listopada. U akciji koja se istovremeno, u šest sati ujutro, provodila u Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Nizozemskoj, uhićeno je 13 osoba, do kraja dana još desetak, a u Frankfurtu je dolijao i glavni mafijaški bos kriminalne organizacije, 36-godišnji hrvatski državljanin Stjepan Prnjat. Za uspjeh te akcije proteklih dana Sajonari Čulini pohvale pristižu s raznih strana, a osim predstavljanja akcije na tiskovnoj konferenciji u Hrvatskoj, talijanski su je tužitelji prošlog tjedna pozvali i na predstavljanje cijele akcije u talijanski grad Trento. A 46-godišnjoj zamjenici ravnatelja USKOK-a akcija “Kolovoz” odista je profesionalni vrhunac u karijeri, jer je uspjela identificirati i povezati sve karike velike kriminalne hobotnice, a pogotovo se cijeni to što je za glavnog narkobosa Stjepana Prnjata uspjela naći niz dokaza koji nedvojbeno upućuju na njegovu ulogu u dugogodišnjem krijumčarenju droga u Europi.

A priča o Prnjatovoj narkoskupini počela je još prije nekoliko godina u Njemačkoj, gdje su policijski istražitelji na razne načine pokušavali otkriti tko stoji iza velikih količina droge koja se pojavljuje na njemačkom tržištu, ali uspjeli su doći samo do informacija koje su upućivale na to da su u “posao“ uključeni dileri rodom iz balkanskih zemalja. Slične akcije poduzimali su i talijanski istražitelji, koji su osim sitnih kriminalaca iz bivših jugoslavenskih država detektirali da ozbiljnu ulogu u švercu droge ima nekolicina Albanaca, ali nisu uspjeli otkriti tko je glavni organizator unosnog šverca.


Preokret u dotadašnjim policijskim akcijama bio je 16. lipnja 2006. kad je u kolumbijskom zaljevu Cartagena na jahti “Lady Kiss” obalna straža zatekla dvojicu braće, Španjolce Jorgea Sáncheza Giméneza i Roberta Sáncheza Giméneza, koji su krijumčarili 4,4 kilograma marihuane, ali i 100 kilograma tekuće otopine kokaina skrivene u rezervoar jahte. Budući da je to bila rekordna zapljena kokaina, a pogotovo stoga što je tehnologija krijumčarenja kokaina u tekućem obliku nova metoda, kolumbijskim i europskim istražiteljima bilo je jasno da je pošiljka koju su prevozila dva brata Španjolca bila namijenjena nekomu tko je u samom vrhu europske narkoscene. Ispitivanjem Španjolaca došlo se do indicija da naručitelji velike pošiljke potječu s Balkana, pa su talijanski i njemački istražitelji odlučili uspostaviti kontakt s policijskim kolegama u Hrvatskoj.

U međuvremenu, istražitelji iz primorsko-goranske i istarske policijske uprave također su uočili da već nekoliko godina naSAJONARA ČULINA s talijanskim istražiteljima kojima je pribavila informacije presudne za njihovuSAJONARA ČULINA s talijanskim istražiteljima kojima je pribavila informacije presudne za njihovu područje tih dviju županija droga pristiže u redovitim i velikim količinama, što je upućivalo na prisutnost snažne kriminalne organizacije koja je u dobrim vezama s većim opskrbljivačima ilegalnih tvari. U listopadu prošle godine hrvatskim je istražiteljima bio sumnjivo što su u razmaku od nekoliko dana u Amsterdam otputovali 60-godišnji Mirko Mikešić i 36-godišnji Milan Štifanić, otprije poznati policiji kao osumnjičeni za poslove s drogom, a ondje se zatekao i 36-godišnji Stjepan Prnjat. Nekoliko dana poslije Mikešić je iz Amsterdama preko Franfurta krenuo u Milano s 19,57 kilograma kokaina, te ga je s tom količinom droge na naplatnim kućicama na ulazu u Milano 2. studenoga u 4.20 zaustavila talijanska policija. Tada je već postalo jasno da velik krak organizirane narkoskupine vodi upravo prema Hrvatskoj, pa su hrvatski policajci o tome obavijestili i riječki USKOK.

Ondje je od prosinca 2005. zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina, bivša sutkinja Županijskog suda u Rijeci, koja ima dugogodišnje iskustvo i dobro poznaje kriminalnu scenu na području Istre i Kvarnera. Indicije do kojih su u mjesec dana došli ona i njezini suradnici upućivale su na to da osim Milana Štifanića, koji je otprije bio poznat policiji, veliku ulogu u narkolancu ima i dotad ne toliko poznati Stjepan Prnjat. Tako je Čulina u siječnju 2007. Županijskom sudu u Rijeci predala 45 naloga za izvide nad 15 osumnjičenih osoba, a posebno se usredotočila na porijeklo imovine svih osumnjičenika, jer joj je bilo sumnjivo da neki od njih posjeduju vrijedne nekretnine, a na zavodima za zapošljavanje evidentirani su kao - nezaposleni.

SAJONARA ČULINA na tiskovnoj konferenciji u Hrvatskoj na kojoj su predstavljeni rezultati dugotrajne policijske istrage krijumčara drogeSAJONARA ČULINA na tiskovnoj konferenciji u Hrvatskoj na kojoj su predstavljeni rezultati dugotrajne policijske istrage krijumčara drogeU nekoliko mjeseci, istraživanjem i praćenjem nekolicine osumnjičenika, policija i USKOK uspjeli su detektirati cijeli kriminalni lanac, a sve je upućivalo na to da je Stjepan Prnjat stvarni narkobos koji rukovodi kriminalnom mrežom sastavljenom od kriminalaca iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije. Pred dokazima koje im je predočila Sajonara Čulina čak su i talijanski istražitelji zaključili da Arben Dalti, Albanac kojeg su Talijani dotad smatrali ključnim čovjekom velikog europskog narkokartela, u kriminalnoj hijerarhiji ima nadređenoga - 36-godišnjeg Prnjata. Nakon što je utvrdila točnu organizaciju Prnjatove skupine, Sajonara Čulina otkrila je i da su upravo Stjepan Prnjat i Milan Štifanić bili u izravnoj vezi s kolumbijskim krijumčarima droge: u ožujku 2006. njih su dvojica otputovali u Kolumbiju i u ilegalnom laboratoriju nadgledali pretvaranje kokaina u tekućinu, a potom su 100 kilograma te tekućine predali dvojici Španjolaca koji su nedugo nakon toga uhićeni u Cartageni.

Nakon svih tih otkrića Čulina je njemačke i talijanske kolege nagovorila da pričekaju nekoliko mjeseci s uhićenjem cijele narkomreže. Smatralo se da bi se prisluškivanjem i uhođenjem svih osumnjičenika moglo doći do još korisnih informacija o kriminalu i krijumčarenju droge u Europi, a Čulina je trebala vremena da potanko istraži imovinu ključnih narkobosova, jer je pretpostavljala da oni u Hrvatskoj “peru novac“. To se ubrzo pokazalo točnim, pa su financijski vještaci utvrdili da je od 2001. do listopada 2007. Prnjat prodajom kokaina pribavio više od 7 milijuna eura, procjenjuje se između 50 i 120 tisuća eura mjesečno, a cijelo vrijeme je na razne načine pokušavao prikriti stvarni izvor protupravno stečenog novca. U tome su mu pomagale njegova 62-godišnja majka Lucija te njegove dvije sestre, 41-godišnja Blanka i 31-godišnja Suzana, a novac se prao na dva načina: ulaganjem u nekretnine u Istri i na Kvarneru, te ulaganjem i oročavanjem raznih količina novca na brojne devizne račune u nekoliko banaka. Tako su samo u posljednjih nekoliko mjeseci Prnjat i članovi njegove obitelji često posjećivali banke u Rijeci: 11. lipnja 2007. Prnjat je oročio je 736.000 eura na deviznom depozitu u riječkoj poslovnici Raiffeisen banke, 1. rujna njegova majka Lucija u Raiffeisen banci je deponirala 437.000 eura, 21. srpnja sestra Blanka u istoj je banci na dvije godine oročila 183.000 eura. U travnju 2007.

Prnjat je u riječkoj poslovnici Hypo Alpe Adria Bank na pet deviznih depozita oročio ukupno 450.000 eura, 25. travnja njegova majka Lucija u riječkoj poslovnici Volksbank oročila je 182.000 eura. Osim novčanih iznosa, Prnjat je posjedovao i niz nekretnina, od vile pokraj Opatije do stana u Dubrovniku, a u lipnju 2006. u Klagenfurtu je na leasing kupio i jahtu vrijednu 456.000 eura. U svim novčanim transakcijama Prnjat i njegova obitelj novac zarađen prodajom droge uvijek bi razdjeljivali na iznose manje od 105 tisuća kuna, kako ne bi postali sumnjivi Uredu za sprječavanje pranja novca. Slično se ponašao i njegov najbliži suradnik, 36-godišnji Milan Štifanić, kojega terete da je u svim kriminalnim poslovima bio Prnjatova desna ruka. Suočena s mnoštvom dokaza o nezakonito stečenom novcu, zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina odlučila je prvi put primijeniti mogućnost da se osumnjičenicima blokira cjelokupna imovina čak i prije podnošenja kaznene prijave, i to sve do donošenja sudske odluke o oduzimanju nezakonito stečene imovine.

Kad su financijski vještaci i USKOK početkom rujna završili većinu istraga vezanih uz Prnjata i njegove suradnike, zajedno sVILA PERLA u Ičićima vrijedna 5 milijuna euraVILA PERLA u Ičićima vrijedna 5 milijuna eura talijanskim i njemačkim kolegama dogovorili su detaljan plan uhićenja cijele skupine. Na jednom od koordinacijskih sastanaka u Trentu i Wiesbadenu odlučeno je da koordinirana akcija uhićenja počne 30. listopada u šest sati ujutro, gdje god se osumnjičenici u tom trenutku nalazili. Tako su Prnjata, glavnog narkobosa cijele organizacije, toga jutra u Franfurtu uhitili komandosi njemačke policije, premda je baš toga dana namjeravao otputovati u Rijeku. Budući da je ondje uhićen formalno na temelju talijanskog uhidbenog naloga, još nije sigurno kamo će biti izručen. Prema proceduri, njemačko bi ga pravosuđe trebalo izručiti Italiji, ali budući da je Sajonara Čulina već napisala molbu za njegovo izručenje Hrvatskoj, postoji mogućnost da ga Nijemci privremeno izruče Hrvatskoj ili da talijanski državni tužitelj cijeli Prnjatov slučaj prepusti Hrvatskoj. Ali gdje god mu se sudilo, zbog akcije “Kolovoz” hrvatska policija i USKOK, po mišljenju većine europskih policijskih stručnjaka, najzaslužniji su za jednu od najbriljantnijih antimafijaških akcija posljednjih godina u Europi.

Carstvo narkobosa

Vila Perla u Ičićima, koju je narkobos Stjepan Prnjat prodao za 5 milijuna eura, samo je dio njegovih ulaganja u Hrvatskoj. Nevjerojatne zarade od trgovine drogom Prnjat je povjerovao svojim sestrama i majci da ga za njega ulažu u banke, ali uvijek u manjim iznosima kako ih ne bi trebalo prijaviti Uredu za sprečavanje pranja novca.

Kokain u tekućem stanju

U Kolumbiji je 2006. obalna straža uhitila dvojicu Španjolaca sa sto kilograma tekuće otopine kokaina skrivene u rezervoaru jahte na kojoj su plovili. Zbog velike količine droge i tehnološke novosti policija je zaključila da su povezani s vrhom europske narkoscene, a istraga je pokazala da su bosovi s Balkana. Talijanski i njemački istražitelji kontaktirali su Hrvatsku, i tako se klupko odmotalo.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika