Objavljeno u Nacionalu br. 625, 2007-11-06

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Naivčine iz SDP-a

Ivo PukanićIvo PukanićPrije dva mjeseca objavio sam tekst u kojem sam napisao kako je koalicija HSLS-a i HSS-a napravila tajni deal s HDZ-om. Nakon te kolumne razgovarao sam sa Zoranom Milanovićem, koji me je pitao od kuda mi te informacije, tvrdeći kako su one neistinite, jer je Joža “stari partijac” i da on nikada po svom opredjeljenju ne bi išao sa Sanaderom. Iz te jedne polurečenice bilo mi je jasno kako i SDP vodi neke razgovore s HSS-om, te kako je vjerojatno i njima “stari partijac” Josip Friščić obećao vjernost do groba. Bilo mi je u tom trenutku žao Zorana zbog njegove naivnosti, jer vjerovati obećanju Josipa Frišćića, krajnje je utopističko ponašanje. Naravno, ako SDP nadmoćno pobijedi, za što nema velike šanse, bar prema sadašnjim ispitivanjima javnoga mnijenja, tada će mu “stari partijac” Joža pristupiti istog trenutka i reći “Zoki, odnavek sam veroval u tebe i od prvega dana sem pripovedal svojima v stranki, da si ti taj s kojim moramo ijti!”

Ja u potpunosti razumijem i Jožu Friščića, jer nakon gluposti koju su napravili kada nisu formirali treću političku snagu i osnovali koaliciju s HNS-om, ostaje im jedino prikrpavanje pobjedniku. Za razliku od Milanovića, to Sanader jako dobro zna, jer ako netko ima iskustva u političkim trgovinama, to je onda predsjednik HDZ-a. U uspješnosti u toj disciplini nema mu ravna u državi. Nakon što mu dosadi karijera u Hrvatskoj, može bez problema zauzeti neku od vodećih pozicija u Europskoj Uniji, jer je cijela ta umjetna tvorevina i zasnovana na takvoj vrsti djelatnosti u kojoj je naš premijer zaista pravi doktor. Kad je u ofenzivnoj poziciji u pregovorima, da ne kažemo trgovini, Sanader jednostavno melje protivnika. Kada vidi da mu pozicija nije najbolja, milije i ljepše pjeva od najslađeg slavuja.

Da ne bi Joža Friščić, “stari partijac”, mislio da ja imam nešto protiv njega i Bože Pankretića, koji zapravo vuče ključne poteze iza Friščićevih leđa, napomenut ću da nisu oni jedini trgovci i nakupci na hrvatskoj političkoj sceni. Problem je kod HSS-a u tome što bi se trebalo raditi o političkoj stranci s dugom tradicijom, a ne o interesnoj zajednici. A to je upravo Vladimir Jordan i njegova penzionerska stranka HSU. U takve interesne zajednice možemo svrstati i SDSS Milorada Pupovca. No, za razliku od “starog partijca”, penzioneri i Srbi imaju punu legitimnost da se tako ponašaju, jer jedino u koaliciji s vladajućima, bez obzira bio to HDZ ili SDP, mogu ostvariti ciljeve onih koje zastupaju. Iz opozicije mogli bi svirati samo frulu, jer za flautu ne bi imali niti prebijene banke. Za Vladimira Jordana, starog i poštenog pripadnika Udbe, koji je službovao u Beogradu, mislio sam da je neki tupavi starac koji teško može zbrojiti dva i dva. To sam mislio sve dok tog starog prepredenjaka nisam upoznao na nekoj večeri. Čovjek pun duha, vispren, manje sklerotičan od mene koji sam od njega mlađi tridesetak godina, voli pogledati zgodne mačke ispod onih svojih naočala koje su bile moderne krajem pedesetih godina. Cijelu večer sam se smijao njegovim štosevima i zapažanjima, te shvatio da penzioneri nisu mogli imati boljeg zastupnika, odnosno trgovca za sebe. Neki dan gledao sam Jordana na TV-u, gdje se jako živcirao zato što ga je netko optužio da je njegova stranka interesna zajednica. Ja ne vidim niti jedan razlog za njegovu ljutnju. Naravno da je to tako i neka bude ponosan na to, jer zaista štiti interese jedne interesne skupine - penzionera. I to radi dobro a što se pokazalo u protekle četiri godine.

Stoga je potpuno legalno da on trguje s onima koji mu najviše daju. A najviše mu mogu dati oni koji su na vlasti a ne sirotinja iz opozicije. Naravno, ne njemu u džep već njegovoj stranci, odnosno onima koje HSU zastupa. Ista je pozicija i Milorada Pupovca koji zastupa interes srpskog naroda u Republici Hrvatskoj. Pa ne misli valjda itko da će si Pupovac, 12 godina nakon završetka rata, dopustiti da ide protiv vlasti. Kao i Jordan, i on je svjestan da može za Srbe iskamčiti novac samo od pozicije a ne od opozicije. Od opozicije ga može samo glava boljeti. Na kraju je lako zaključiti kome će se priključiti sve te tri stranke, koje će na kraju presuditi tko će formirati vladu. Priključit će se pobjednicima. A sadašnji dogovori, javna obećanja i izražavanje simpatija su priče za malu djecu. Nema tu nikakve ideologije niti ljubavi. Radi se samo o interesu.

LEGALNA TRGOVINA

Milorad Pupovac (SDSS) i Vladimir Jordan (HSU) trgovat će s onima koji osvoje vlast: to je sasvim opravdano, jer onima koje zastupaju najviše mogu dati oni koji su na vlasti, a ne sirotinja iz opozicije

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika