06.11.2007. / 11:12

Autor: Nina Tomljanović

SLOVENIJA

Prvi krug sučeljavanja Peterlea i Tuerka

U prvom od triju sučeljavanja Peterle je optužio Tuerka da je u vrijeme osamostaljivanja Slovenije nastupao s jugoslavenskih pozicija

U prvom krugu televizijskog sučeljavanja, našli su se dvojica kandidata za položaj novog predsjednika Slovenije Alojz Peterle i Danilo Tuerk.

U prvom od triju sučeljavanja Peterle je optužio Tuerka da je u vrijeme osamostaljivanja Slovenije nastupao s jugoslavenskih pozicija. Tuerk je navedenu konstataciju energično opovrgnuo, rekavši da je u u Ženevi 1991. boravio u dogovoru s Jelkom Kacinom, tadašnjim ministrom za informiranje u Peterleovoj vladi i prema nalogu tadašnjeg (i sadašnjeg) ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela.

Peterle i Tuerk su se prema brojnim političkim i društvenim pitanjima, odgovarajući na pitanja voditelja RTV Slovenije jasnije odredili. Pa je tako Peterle kazao da bi se založio da se na Svetoj Geri napravi planinarski dom dogovorom Slovenije i Hrvatske, ali da od tamo ne treba povlačiti slovenske vojnike sve dok se ne utvrdi koji će se kriterij uzeti za određivanje granice.

Rekao je da je vojarnu 1991. godine osvojila slovenska vojska uz pristanak hrvatske strane jer do Svete Gere nije bilo pristupne ceste. Također je kazao da je Slovenija prilikom osamostaljivanja 1991. u cjelini kontrolirala Piranski zaljev i imala izlaz na otvoreno more pa o tome ne može pregovarati s Hrvatskom.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika