06.11.2007. / 14:21

Autor: Katarina Zorić

NEZADOVOLJNI PROIZVOĐAČI MLIJEKA

Mlijeko poskupljuje 15 posto?

Ono što se može očekivati je da država propiše rast cijene od 20 posto samo za mlijeko ekstra i prve klase, te da se na taj način podigne kvaliteta isporučenog mlijeka, dok se cijena mlijeka niže kvalitete ne bi mijenjala

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva u tijeku je sastanak s predstavnicima mljekara i proizvođača mlijeka o otkupnoj cijeni mlijeka. Mljekari traže povećanje otkupne cijene mlijeka, jer cijene stočne hrane neprekidno rastu i ugrožavaju im opstanak. U protivnom će, najavljuju, prolijevati mlijeko.

Mlijeko i mliječni proizvodi na policama trgovina do kraja godine najvjerojatnije će biti skuplji oko 15 posto, jer hrvatski mljekari neće uspjeti zadržati sadašnje cijene nakon što se poveća otkupna cijena mlijeka od primarnih proizvođača, piše Jutarnji list.

Trenutačno osnovna cijena u otkupu iznosi 1,78 kuna. Iako je ranije bilo najavljeno da proizvođači traže povećanje otkupne cijene za 20 posto, ljetos su prvi put zatražili da se poveća za 30 posto. Kao razlog navode da se cijena nije mijenjala pet godina, a globalni poremećaj i rast cijena žitarica povećali su troškove stočarima.

Neslužbeno se doznaje da će mljekari pristati na rast cijene od 20 posto, no one nude model prema kojem bi se dio stočarima nadoknadio kroz dizanje osnovne cijene mlijeka za osam do deset posto, a drugi dio isplaćivao bi se kroz veće tvorničke premije, što su neke mljekare već i napravile.

Ono što se može očekivati je da država propiše rast cijene od 20 posto samo za mlijeko ekstra i prve klase, te da se na taj način podigne kvaliteta isporučenog mlijeka, dok se cijena mlijeka niže kvalitete ne bi mijenjala. Na današnjem sastanku sve bi trebalo definirati, a nakon što se odobri veća otkupna cijena, može se očekivati da će taj rast odmah utjecati i na rast cijena mlijeka i mliječnih proizvoda za krajnjeg kupca, i to u rasponu od 15 do 17 posto.

Mljekare su ranije objavile kako bi svako dizanje otkupne cijene odmah uvjetovalo rast cijena finalnih proizvoda. Podsjetimo, Vlada je prije dva tjedna odobrila jednokratnu financijsku pomoć poljoprivredi od 410 milijuna kuna, od čega je najveći dio namijenjen upravo stočarima. Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Stjepan Bistrović kaže da je ta pomoć premala i kratkoročna.

"Moje poljoprivredno gospodarstvo sa 40 muznih krava ostvarit će 28.000 kuna jednokratne pomoći, čime se može kupiti koncentrat za samo jedan mjesec. Cijena mlijeka na europskom tržištu drastično je povećana, a priče mljekara da je otkupna cijena u Hrvatskoj visoka ne stoje, što smo ministru potkrijepili i cijenama na robnim burzama. U mnogim zemljama EU otkupna cijena je povećana na 38 do 42 euro centa za litru mlijeka, dok je kod nas još uvijek 30 centa." zaključuje Bistrović.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika