11.11.2007. / 13:14

Autor: Nina Tomljanović

RATNI ZLOČIN

Uhićen Goran Pavić, optužen za ratne zločine u Hrvatskoj

Pavića su u srijedu 7. studenog kada je vozivši kamion tegljač iz Kanade u SAD preko Ambasadorskog mosta, službenici Carinske i granične službe (CBP) usmjerili na obližnji teretni terminal

Na graničnom prijelazu Kanade u SAD u blizini Detroita uhićen je 42-godišnji Goran Pavić zbog optužbi za počinjene ratne zločine tijekom rata u Hrvatskoj. Za Pavićem je Interpol raspisao međunarodnu tjeralicu, preko kojeg je kontaktiran hrvatski MUP.

Pavića su u srijedu 7. studenog kada je vozivši kamion tegljač iz Kanade u SAD preko Ambasadorskog mosta, službenici Carinske i granične službe (CBP) usmjerili na obližnji teretni terminal. Nakon što su mu podaci uneseni u kompjuter, uspostavilo se da da je na tjeralici Interpola zbog ratnih zločina nad hrvatskim civilima. "Ovo je važno uhićenje bilo uspješno zahvaljujući međuagencijskoj i međunarodnoj suradnji i koordinaciji svih uključenih službi", istaknuo je u priopćenju Gery Calhoun, direkotar Carinske i granične službe u Detroitu. "Uhićenje, pritvor i buduće izručenje bilo je moguće kao rezultat neumornih napora službenika CBP i agenata Imigracijske službe na granici, koji čine našu zemlju sigurnom", dodaje se u priopćenju.

Vukovarsko Županijsko državno odvjetništvo je u svibnju 2006. podiglo optužnicu protiv Gorana Pavića i grupe okrivljenih zbog ratnoga zločina u Hrvatskoj pred Županijskim sudom u Vukovaru.

Tereti ih da su od 10. listopada 1991. do travnja 1992. nakon okupacije mjesta Sotin od strane JNA i srpskih paravojnih postrojbi, uspostavili okupacijsku vlast radi etničkog čišćenja mjesta. Hrvatske civile su ubijali, tukli, zastrašivali, zatvarali, tjerali na prinudni rad i službu u okupacijskim snagama, pljačkali i odvodili ljude - za 35 civila se ni danas ne zna se gdje su. Tereti ih se i za raseljavanje - 27. prosinca 1991. sve hrvatske obitelji morale su napustiti svu svoju imovinu i prijeći na slobodni dio Republike Hrvatske.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika