12.11.2007. / 12:35

Autor: Martina Čizmić

POLJOPRIVREDA

Čobanković: "Mlijeko neće poskupiti"

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković rekao je kako se nada da će se danas zaključiti pregovori sa proizvođačima mlijeka oko otkupne cijene mlijeka. Najavio je kako povećanje otkupne cijene mlijeka ne bi trebalo donijeti povećanje cijene mlijeka i mliječnih proizvoda za krajnje kupce.

Na konferenciji za novinare u HDZ-u, aktualni ministar poljoprivrede Petar Čobanković prezentirao je novinarima što je učinjeno u poljoprivredi u protekle četiri godine te što HDZ planira u sljedećem mandatu. Kao najveći uspjeh istaknuo je povećanje visokotrgovinske bilance. Također je napomenuo da je tijekom posljednje četiri godien za poljoprivredu izdvojeno 9 milijardi kuna. Povećanje poticaja rezultiralo je podizanjem novih trajnih nasada, gradnjom mliječnih farmi, kupovinom novih ribarskih brodova te drugim ulaganjima u poljoprivrednom sektoru.

U sljedećem mandatu u HDZ-u namjeravaju nastaviti sa okrupnjavanjem poljoprivrednog zemljišta. Kako je najavio ministar Čobanković, u planu je osnivanje nove Agencije za poljoprivreno zemljište. Njene aktivnosti biti će usmjerene na okrupnjavanje privatnog poljoprivrednog zemljišta te na promet zemljišta. Istaknuo je da će država ponuditi otkup zemljišta od starih poljoprivrednih domaćinstva u kojima se zemljište više ne obrađuje. Ponuditi će im jednokratnu isplatu ili u obliku doživotne rente koju bi vlasnici zemljišta dobivali do kraja života.

Dobivno zemljište ne bi se odmah našlo na tržištu, nego bi ga država okrupnjavala i time stvarala veće obradive površine koje bi se zatim prodavale na tržištu.

Ministar se na kraju osvrnuo na medijske natpise o povećanju cijena prehrambenih proizvoda. Rekao je kako gotovo 50 posto pekara nije povećalo cijene kruha. A ukupno gledano cijena kruha porasla je za 2 - 3 posto. "Potrošači moraju biti regulatori cijena na tržištu. Oni su ti koji trebaju nagraditi one čija im cijena odgovara i kazniti one za koje smatraju da imaju previsoku cijenu", rekao je Čobanković. Napomenuo je da su cijene mesa na najnižem nivou u posljednjih 10 godina. "Hrvatska je učinila veliki iskorak time što su cijene prehrambenih proizvoda kao u zemljama u okruženju", završio je Čobanković.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika