15.11.2007. / 08:43

Autor: Marko Biočina

KLIRINŠKI DUG

Slovenci kupuju rusku topovnjaču

Nakon što je bilo objavljeno kako Slovernija od Rusije želi kupiti bojni brod, jučer je taj posao i službeno dogovoren. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetio je Ljubljanu i susreo se Dmitrijem Rupelom i novoizabranim predsjednikom Danilom Tuerkom. Razgovaralo se o načinima za daljnji razvoj trgovinskih odnosa, a korak u tom smjeru biti će i isplata ruskog klirinškog duga, koja je dogovorena u utorak u Moskvi.

Rusija će trećinu 128 milijuna dolara vrijednog duga Sloveniji isporučiti u vojnoj opremi. U tih 40 milijuna dolara uključen je i spomenuti bojni brod, najvjerojatnije topovnjača, te sustav protuzračne opreme.

Isporuka te opreme trebala bi se dogoditi do 2010. godine, a cijeli posao Slovenija je dogovorila s najvećom ruskom tvrtkom za trgovinu oružjem Rosoboroneksport.

Podsjetimo, pitanje klirinškog duga na sličan je način riješila i Hrvatska, kojoj će Rusija na ime duga isporučiti 12 helikoptera Mi-17.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika