15.11.2007. / 11:10

Autor: Marko Biočina

VELIKA GORICA

Štrajk u Zrakoplovno-tehničkom zavodu

Štrajkaši traže izjednačavanje materijalnog statusa državnih službenika i djelatnih vojnih osoba zaposlenih u tom zavodu, te izdvajanje Zavoda iz strukture Ministarstva obrane

Djelatnici Zrakoplovno-tehničkog zavoda u Velikoj Gorici danas će organizirati štrajk upozorenja. Štrajkaši traže izjednačavanje materijalnog statusa državnih službenika i djelatnih vojnih osoba zaposlenih u tom zavodu. Zaposlenici ZTZ-a su prije više od mjesec dana najavili štrajk u kojem sudjeluje 200 od ukupno 300 zaposlenika Zavoda. Započeo je u 9, a trajat će do 15,30 sati.

Zaposlenici traže i izdvajanje Zavoda iz sastava oružanih snaga na temelju studije koja je prije godinu i pol dana predstavljena ministru obrane Berislavu Rončeviću. No, kako kaže predsjednik Samostalnog sindikata djelatnika u zrakoplovstvu Marijan Luketić, od onda nije učinjeno ništa da bi se Zavod osposobio za civilno tržište.

U međuvremenu, kaže Luketić, Zrakoplovno-tehnički zavod svakodnevno tone u sve dublju krizu, djelatnici gube licence za obavljanje određenih poslova. Zavod, zato što je u strukturi Ministarstva obrane, ne može podnijeti zahtjev za dobivanjem međunarodnog standarda JAR 145, koji propisuje uvjete za održavanje zrakoplovne tehnike.

O tome da bi ZTZ na civilnom tržištu ima vrlo dobru perspektivu svjedoči i činjenica da su za ulaganja u tu instituciju interes do sada pokazali brojne renomirane inozemne tvrtke. Najzainteresiraniji je kanadski proizvođač aviona Bombardier koji bi u Velikoj Gorici htio ustrojiti svoj europski servisni centar. Također, interes za ulaganje u ZTZ izrazili su i u talijanskom Soremu, najvećem svjetskom privatnom operateru kanadera.

Ipak, dok je Zavod u strukturi Ministarstva obrane takva su ulaganja nemoguća, pa su se zato zaposlenici ZTZ-a odlučili za štrajk.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika