17.11.2007. / 10:04

Autor: Marijana Zrinjski

16. GODIŠNJICA STRADANJA VUKOVARA

Danas će se paliti svijeće duž Vukovarske ulice

U Zagrebu danas obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, u organizaciji Kluba veterana 148. brigade HV Zagreb Trnje.

Spomen ploča Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara bit će otkrivena u 15 sati u predvorju Katoličkog bogoslovnog fakulteta, a nakon toga, u 17 sati organizirano je paljenje 1500 svijeća-lampiona duž cijele Ulice grada Vukovara, s obje strane, te mimohod Udruge hrvatskih branitelja motorista. U 17,30 sati, na središnjem okupljanju svih sudionika između Ulice Hrvatske bratske zajednice, nasuprot Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski", bit će zapaljeno 200 svijeća-lampiona u obliku križa i imena Vukovara.

U Vukovaru će se pak nizom komemorativnih i drugih prigodnih događanja od sutra do 20. studenoga, obilježiti najtragičniji dani srpske agresije i okupacije Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine.

Obilježavanje 16. godišnjice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, koje se održava pod geslom "U Vukovar za istinu i pravdu", počet će prigodnim komemorativnim programom u dvorištu vukovarske Opće bolnice. Sudionici obilježavanja zatim će se u Koloni sjećanja uputiti u hodanju gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće. Misu zadušnicu u župnoj ckrvi sv. Filipa i Jakova predvodit će predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i biskup đakovački i srijemski, msgr. Marin Srakić.

Obilježavanje "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine" završit će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 200 hrvatskih branitelja i civila odvednih iz vukovarske Opće bolnice nakon sloma obrane Vukovara.

U agresiji na Vukovar bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba, prema podacima vukovarske Opće bolnice, stradale su 1.624 osobe od kojih 905 do sloma obrane grada. Bolnica posjeduje podatke o ranjavanju 1.219 hrvatskih branitelja i civila među kojima je i 30 djece. U srpske koncentracijske logore odvedeno je nekoliko tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila dok je iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih iz Domovinskog rata, kojima se svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovaru, nalazi se još nekoliko stotina osoba

Inače, ocjenjivački sud je kao najbolje rješenje za izgradnju Memorijalnog spomen-obilježja Domovinskog rata "Vodotoranj-Vukovar" odabrao projekt Radionice arhitekture Zagreb.

Član ocjenjivačkog suda Zlatko Karač naveo je kako je nagrađenim radom predviđeno da se svi sadržaji budućeg memorijalnog centra, odnosno muzejsko-memorijalni prostor, suvenirnica, recepcijski dio te parkirališta, nalaze ispod objekta Vodotornja koji bi se sačuvao u današnjem izvornom stanju. Izgradnja Memorijalnog spomen-obilježja Vodotornja mogla bi početi na proljeće 2008. i trajala bi oko dvije godine. Prema zamisli gradskih vlasti, objekt Vodotornja kao najprepoznatljivog simbola stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, koji arhitektonski i visinom dominira cjelokupnim gradskim područjem, kada završi obnova Vukovara, ostat će jedinim neobnovljenim objektom u gradu na kojemu će se vidjeti posljedice razaranja Vukovara 1991. godine.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika