01.06.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

Privatizacija Ine

Stiglo čak 20 neobavezujućih ponuda za kupnju Ine

......

STIGLO ČAK 20 NEOBAVEZUJUĆIH PONUDA ZA KUPNJU INE

Deutsche Bank i Pricewatherhouse Coopers sa sjedištem u Londonu, savjetnici Vlade u procesu privatizacije Ine, dobili su čaj 20 pisama namjere kojima uglavnom strane naftne kompanije pokazuju svoj interes za sudjelovanje u privatizaciji Ine, najvećoj privatizacijskoj transakciji koju će Vlada obaviti do kraja mandata.

Kako je u ovoj fazi složenog privatizacijskog postupka riječ tek o početnom nastupu kompanija koje ništa ne obvezuje da dalje nastave sudjelovati u procesu, zasad nisu objavljena imena zainteresiranih strateških investitora. Međutim, sigurno je da su interes pokazali austrijski OMV i mađarski MOL, talijanski ENI, kuvajtska KIA kao financijski investitor, te ruske kompanije, Yukos, Gazprom, TNK i drugi.

Potencijalni kupci trebaju do 14. lipnja pripremiti detaljan opis svoga pristupa privatizaciji, uključujući i viziju strateškog partnerstva i daljnjeg razvoja tvrtke. Potom će Vladini savjetnici i službeno izvijestiti javnost o pristiglim ponudama. Vlada je pripremila šest kriterija po kojima će se izabirati najbolji kupac, a među njima su financijski, razvojni i socijalni uvjeti. Potpredsjednik Vlade Slavko Linić najavio je prije tri tjedna, kad je službeno počela privatizacija Ine, da će Vlada od budućeg strateškog investitora tražiti veliki stupanj socijalne sigurnosti za oko 17.000 zaposlenih u Ini. Utoliko financijska ponuda neće biti presudna za odabir strateškog partnera koji će u Ini steći značajan udjel u vlasništvu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika