20.11.2007. / 10:41

Autor: Martina Čizmić

NEWSWEEK O HRVATSKOJ

Uspjeh Hrvatske je u autocesti

"Građena je šest godina. Koštala je 3 milijarde eura, a slavljena je kao nacionalni ponos, remekdjelo i autocesta za Europu", piše Newsweek

Američki tjednik Newsweek u novom je broju objavio priču o uspjehu Hrvatske. Autorica piše kako je Hrvastka u nešto više od desteljeća prošla put od ratom razorene zemlje, s više od 13 tisuća mrtvih i uništenom ekonomijom, do stabline države koja je na putu ulaska u NATO i EU. Za Soniu Kolesnikov-Jessop simbol svega dobrog u Hrvatskoj zapravo je autocesta A1.

"Građena je šest godina. Koštala je 3 milijarde eura, a slavljena je kao nacionalni ponos, remekdjelo i autocesta za Europu", piše Newsweek.

Autorica piše kako je izgradnja autoceste dokazala kako je zemlja politički stabilna te potakla suradnju javnih i privatnih sektora bez sumnje u korupciju. To je pomoglo i gospodarstvu. Turizam raste, a ove će godine izravna ulaganja premašiti četiri milijarde eura.

Gospodarski rast iznosi 4,8 posto, a Zagreb predvodi u provedbi gospodarskih, političkih i obrambenih reformi, izjavio je za Newsweek visoki dužnosnik NATO-a. Američki veleposlanik u Zagrebu Robert Bradtke rekao je kako je politička stabilnost pretvorila Hrvatsku u "model u regiji".

U članku se ističe i izbor Hrvatske kao nestalne članice u Vijeću sigurnosti UN-a, a navodi se i kako bi mogla postati članica NATO-a do travnja 2008. i Europske unije do 2010. ili 2011. godine.

Prenijeli su i ocjenu glasnogovornice Europske komisije Krisztine Nagy kako Hrvatska mora "pojačati napore" kako bi smanjila sudske zaostatke i poštivala prava manjina. Navodi se kako je korupcija još uvijek problem, no kako su donesene široke antikorupcijske mjere.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika