20.11.2007. / 11:40

Autor: Martina Čizmić

FRANCUSKA

U štrajku oko 5,2 milijuna radnika

Ministrica financija Christine Lagarde rekla je kako štrajk stoji državu oko 400 milijuna eura dnevno

Zaposleni u javnim službama pridružili su se  štrajku radnicima koji su zaposleni u javnom i željezničkom prometu. Oko 5,2 milijuna Francuza tako je započelo jednodnevni štrajk, među kojima je i jedan dio zaposlenika u poštama, zdravstvenim ustanovama, školama i u zračnim lukama diljem Francuske.

Oni zahtjevaju povećanje plaća i prosvjeduju protiv plana predsjednika Nicolasa Sarkozya. On planira drastično smanjiti broj zaposlenih u javnim službama i uvesti promjene u mirovinski sustav.

Štrajkaju članovi osam sindikata, a vođe sindikata se nadaju velikom odazivu. Velik broj zaposlenih u javnim službama ne odobrava Sarkozyev plan da neka radna mjesta ukine nakon što zaposlenici odu u mirovinu. Štrajku su se pridružili i studenti koji blokiraju zgrade desetak sveučilišta diljem Francuske. Prosvjeduju zbog plana koji će sveučilištima dati više autonomije da nađu ne-državna sredstva.

Željezničari ulaze u sedmi dan štrajka. Prosvjeduju protiv plana ukidanja povlaštenih mirovina koje koristi oko pola milijuna zaposlenika u željezničkom i energetskom sektoru, kao i više od milijun umirovljenika. Željezničari su pristali na pregovore sa vodstvom tvrtke koji bi se trebali održati u srijedu.

Ministrica financija Christine Lagarde rekla je kako štrajk stoji državu oko 400 milijuna eura dnevno.

Ankete pokazuju kako većina Francuza ipak podupire Sarkozyev stav kako si Francuska više ne može priuštiti odlazak u mirovinu zaposlenih u javnim službama sa 50 godina života. 

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika