21.11.2007. / 12:46

Autor: Martina Čizmić

IZBORI

Kosor: "Ne izbjegavam sučeljavanja, nisam pozvana na njih"

Konferenciji su prisustvovali i Jozo Čavar te Isak Hodžić. Čavar je do jučer bio član HSP-a i osmi na listi za 1. izbornu jedinicu, a Hodžić je došao podržati Ivu Sanadera koji je napravio mnogo za Bošnjake

Na konferenciji za novinare održanoj u Gradskom odboru HDZ-a Grada Zagreba, Jadranka Kosor osvrnula se na politiziranje oko branitelja u izbornoj kampanji. Opovrgnula je da se njeno ime nalazi u registru hrvatskih branitelja. Osvrnula se i na izjave kao izbjegava sučeljavanje sa SDP-ovcem Antom Kotromanovićem. "Nisam ni bila pozvana na sučeljavanje, pa onda ne mogu reći ni da sam ga izbjegavala", rekla je Kosor.

Prokomentirala je i kako SDP najavljuje da će "dobrano protresti sve hrvatske branitelje", odnosno ponovno provesti reviziju. Rekla je kako to ne bi bilo u skladu s propisima. Iznijela je kako je SDP-ova vlada nezakonito ukinula status branitelja za 7468 osoba te za zbog toga HDZ-ova vlada morala isplatiti gotovo 75 milijuna kuna odštete. Oko 5000 branitelja tužilo je državu i svi su dobili spor, što je HDZ-ovu vladu stajalo gotovo 33 milijuna kuna. "Prema Zakonu iz 2001. koji je donešen za SDP-ove vlasti, bilo je obvezatno prevođenje svih prava. Oni to nisu izvršili. Kada je donešen novi Zakon 2005. HDZ je morao ispunjavati njihova neispunjena prava, što je državu koštalo još 500 milijuna kuna", istaknula je Jadranka Kosor.

Istaknula je da je objavljivanje registra branitelja, koje SDP najavljuje, nemoguće jer su neki podaci u registru tajni, poput JMBG-a. Objavljivanje samo imena i prezimena bez JMBG-a, Jadranka Kosor smatra besmislenim jer u Hrvatskoj postoji više osoba istog imena i prezimena. Pozvala je sve stranke da se u predizbornoj kampanji ne obračunavaju preko leđa branitelja.

Konferenciji su prisustvovali i Jozo Čavar te Isak Hodžić. Došli su iskazati svoju potporu HDZ-u te pridonijeti pobjedi stranke na predstojećim izborima. Čavar je do jučer bio član HSP-a i osmi na listi za 1. izbornu jedinicu. Prema njegovoim riječima nije se učlanio u HDZ, a istaknuo je kako o njemu ne ovisi hoće li na izborima biti na listi HSP-a. Isak Hodžić, tajnik Udruge Bošnjaka branitelja Hrvatske, optužio je Šemsu Tanakovića da u Slavoniji kupuje glasove birača. Rekao je kako niti jedna Bošnjačka udruga ne podržava Tanakovića, ali da on podržava Ivu Sanadera, koji je napravio mnogo za Bošnjake u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika