23.11.2007. / 08:00

Autor: Nina Tomljanović

POVIJESNE LIČNOSTI

Lista najbrutalnijih ubojica 20. stoljeća

Lista je temeljena na podacima Organizacije za pomoć žrtvama političke moći u Europi

Njemački magazin Bild sastavio je listu najvećih masovnih ubojica koji su obilježili 20. stoljeće, te koje su odgovorne za smrt čak 133 milijuna ljudi. Lista je temeljena na podacima Organizacije za pomoć žrtvama političke moći u Europi.

Uvjerljivo prvo mjesto na listi najvećih ubojica 20. stoljeća zauzeo je kineski diktator Mao Ce-tung. Taj političar, vojskovođa i državnik smatra se najvažnijom ličnošću u modernoj kineskoj povijesti, a kriv je za smrt 50 milijuna stanovnika Kine za vrijeme umjetno izazvane velike gladi pedesetih godina, te torture i progona od 1966. do 1969. godine za vrijeme ''kulturne revolucije''. U Kini ga smatraju najvećim nacionalnim herojem, a u svijetu, posebice među antikomunističkom javnošću, smatraju ga jednim od najvećih zlotvora prošlog stoljeća.

Na drugom mjestu našao se boljševički revolucionar i lider SSSR-a Josif Visarionovič Džugašvili, poznatiji kao Staljin. Sovjetski diktator odgovoran je za smaknuće 40 milijuna ljudi. Uzevši u obzir da je ''ubojstvo jednoga tragedija, a ubojstvo mnogih statistika'', vjerojatno je umro čiste savjesti.

Treće mjesto zauzeo je Adolf Hitler, lider nacističke partije koja je osvojila vlast u Njemačkoj u teškim vremenima između dva svjetska rata. Njega se optužuje za smrt oko 20 milijuna ljudi.

Dugogodišnji kineski diktator Čang Kaj Šek našao se na četvrtom mjestu na listi najvećih povijesnih ubojica. Odgovoran je za smrt 10 milijuna ljudi. Ironično je da su ga na Zapadu slavili kao jednog od vođa demokratske koalicije.

Sljedeći na listi, odgovoran za smrt 4 milijuna ljudi, našao se Vladimir Iljič Uljanov, poznatiji kao Lenjin. Bio je revolucionar koji je nasilnim rušenjem stoljećima uspostavljanog carstva ruskih dinastija stvorio komunističko-boljševički režim.

Japanac Tojo Hideki zasjeo je na šestu poziciju, njemu se pripisuje krivica za smrt 3 milijuna ljudi. Iza njega slijedi utemeljitelj Crvenih Khmera Pol Pot koji je odgovoran za 2 milijuna žrtava.

Osmi po redu zločinac je etiopski marksist Mengistu, ubojica cara Haile Selassija i odgovoran za smrt 2 milijuna žrtava, a predzadnji Yahya Khan iz Pakistana sa milijun žrtava.

Autori članka na posljednje, deseto mjesto stavili su ime maršala Josipa Broza Tita, pokojnog doživotnog predsjednika Jugoslavije. Organizirao je i vodio Narodnooslobodilački rat (1941-1945) godine. Bio je na čelu Socijalističke federativne republike Jugoslavije punih 35 godina te je Hrvatskoj vratio Rijeku, Istru i otoke. Njemački Bild pritom ističe da je Tito tijekom svoje vladavine bio odgovoran za smrt milijun ljudi.

Fotogalerija

  • Mao Ce-tung
  • Staljin
  • Adolf hitler
  • Čang Kaj Šek
  • Lenjin
  • Tojo Hideki
  • Pol Pot
  • Mengistu
  • Yahya Khan
  • Josip Broz Tito

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika