22.11.2007. / 18:03

Autor: Katarina Zorić

IZBORI

Elekta će ipak promatrati izbore

Prigovor na dozvolu "Elekti" Povjerenstvu je poslao HDZ, upozoravajući da je riječ o udruzi čije je osnivanje materijalno i kadrovski podupro SDP. Povjerenstvo je zaključilo kako su te tvrdnje točne, ali i podržalo mišljenje DIP-a da je rješenje kojim je "Elekti" dopušteno promatranje izbora u skladu sa zakonom

Udruga Elekta ipak će promatrati izbore, odlučilo je to Etičko povjerenstvo koje je na taj način podržalo odluku Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo, prigovor na dozvolu "Elekti" Povjerenstvu je poslao HDZ, upozoravajući da je riječ o udruzi čije je osnivanje materijalno i kadrovski podupro SDP. Povjerenstvo je zaključilo kako su te tvrdnje točne, ali i podržalo mišljenje DIP-a da je rješenje kojim je "Elekti" dopušteno promatranje izbora u skladu sa zakonom.

Povjerenstvo je pozvalo sve udruge da svoje promatrače upute u odredbe Etičkoga izbornog kodeksa, koji izrijekom zabranjuje promatračima da izražavaju mišljenje o strankama i izbornim kandidatima, ili na bilo koji drugi način utječu na birače.

Nakon što je udruga izazvala reakcije u javnosti, predsjednik Elekte Vito Turšić rekao je za Nacional.hr da je riječ o udruzi koja se financira donacijama te da je jedan od donatora SDP koji im je ustupio prostorije. Naglasio je također da članstvo čine nestranačke osobe, ali i pripadnici različitih političkih stranaka, uključujući i HDZ-a.

Inače, udruga Elekta za praćenje izbora prijavila je najveći broj promatrača – 5507 u Hrvatskoj i 276 za inozemstvo

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika