24.11.2007. / 17:35

Autor: Martina Čizmić

IZBORI

Počelo glasanje u inozemstvu

Izbori su, prema hrvatskom vremenu, u petak uveče počeli na Novom Zelandu i Australiji, a završiti će u ponedjeljak ujutro u Los Angelesu

Počelo je glasanje na izborima za šesti saziv Hrvatskog sabora u inozemstvu. Zbog vremenske razlike hrvatski će iseljenici moći glasati dva dana. Pravo glasa ima nešto više od 405 tisuća hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj.

Najveći je broj upisan u BiH, njih 284 068, te Njemačkoj, Srbiji, Austriji, SAD-u i Australiji.

Zbog primjene nefiksne kvote broj izabranih zastupnika u 11.izbornoj jedinici ovisi o broju važećih glasova, odnosno birača izašlih na izbore u toj jedinici i o prosječnom broju potrebnih glasova za osvajanje zastupničkog mjesta u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj.

Izbori su, prema hrvatskom vremenu, u petak uveče počeli na Novom Zelandu i Australiji, a završiti će u ponedjeljak ujutro u Los Angelesu.

Prema prvim podacima na 54 glasačka mjesta koliko ih je otvoreno u Mostaru, nema gužve. Na području pod jurisdikcijom Generalnog konzulata u Mostaru registrirana su 116 692 hrvatska državljanina.

Prema riječima konzulice Marijane Mikulić, na nekim biralištima pojavili su se i hrvatski državljani koji se nisu prethodno registrirali, a trebali su to učiniti pa stoga ne mogu glasovati na tim biralištima. Oni će svoja glasačka prava moći ostvariti na području općina u Republici Hrvatskoj gdje imaju prijavljena boravišta.

Otvoreno je i petnaest izbornih mjesta u Srbiji. Prema podacima na njima pravo glasa ima nešto više od 4200 birača. Za one koji su željeli glasovati u Hrvatskoj organiziran je autobusni prijevoz iz većih gradova do njihovih biračkih mjesta, a prvi autobusi prema Lici i Dalmaciji krenuli su jučer poslije podne.

U SAD-u, gdje prema popisu iz 2001. živi oko 374.000 Hrvata, za zastupnike za Hrvatski sabor glasuje se na pet biračkih mjesta u Washingtonu, Clevelandu, Chicagu, Los Angelesu i San Joseu. U Kanadi, gdje prema popisu iz 2001. živi oko 72.000 Hrvata, u subotu je otvoreno devet biračkih mjesta i to u Veleposlanstvu RH u Ottawi i dva u Generalnom konzulatu RH u Mississaugi te ostalih šest u Hrvatskim katoličkim župama u Montrealu, Vancouveru, Edmontonu, Calgariju, Ontariju i Manitobi.

U Čileu su otvorena biračka mjesta u glavnom gradu Santiagu te u Antofagasti na sjeveru zemlje i u Punta Arenasu na krajnjem jugu, gdje žive najbrojnije hrvatske zajednice. U Argentini Hrvati mogu glasovati za Sabor u Veleposlanstvu RH u Buenos Airesu i Konzulatu RH u Rosariu. U Peruu je otvoreno jedno biračko mjesto, u Počasnom konzulatu RH u Limi, u Brazilu dva biračka mjesta u Veleposlanstvu RH u Braziliji i Počasnom konzulatu RH u Sao Paulu, te u Venezueli jedno, u Generalnom konzulatu RH u Caracasu.

Procjenjuje se da u Sjevernoj i Južnoj Americi živi od dva i pol do tri milijuna ljudi hrvatskog podrijetla.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika