27.11.2007. / 11:22

Autor: Marko Biočina

BLISKI ISTOK

Iran novom raketom može gađati Izrael

Iransko ministarstvo obrane priopćilo je kako su proizveli novi raketni projektil nazvan Ashura koji ima domet od 2000 kilometara i njime se može gađati mete u Izraelu i američke vojne baze na Bliskom Istoku.

Inače, Ashura je naziv dana žalosti kada muslimani šiiti tuguju za Husejnom ibn Alijem, unukom proroka Muhameda.

Iako Iranci tvrde kako su projektil proizveli sami, analitičari vjeruju kako im to ne bi uspjelo bez pomoći Rusije, Kine ili neke treće zemlje. Iranska se vojna industrija počela razvijati u osamdesetima tijekom rata te zemlje s Irakom.

Dosad je Irak posjedovao samo rakete srednjeg dometa tipa Shahab, koje su imale domet do 2 tisuće kilometara, ali bi najnoviji tip te rakete navodno trebao imati domet od 4 tisuće kilometara što je dovoljno da se pogodi većina europskih ciljeva. Nema sumnje kako će ovakve najave iz Irana ubrzati pripreme za uspostavu proturaketnog štita u Europi, koji bi trebao pružiti zaštitu i Hrvatskoj.

Također, spekulira se o tome da bi Iran uskoro mogao razviti i pravu interkontinentalnu balističku raketu s kojom bi mogao ugroziti SAD.

Zbog toga neke države, poput Velike Britanije, već imaju razrađeni plan vojnog napada na Iran.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika