27.11.2007. / 14:27

Autor: Martina Čizmić

SUKOBI U PREDGRAĐIMA

Nemiri prijete Francuskoj

Nemire vode adolescentske skupine, a među njima, navodno ima i djece od deset godina. Napadaju policajce molotovljevim koktelima, a sve snimaju kamerom. Odrasli samo promatraju ili povremeno navijaju

Više od 70 policajaca ozlijeđeno je u nemirima koji su izbili na sjeveru Pariza. Od toga pet teško. Sukobi su izbili nakon pogibije dvojice mladića na skuteru. Na njih je, prema tvrdnjama očevidaca naletilo policijsko vozilo. Iako policija tvrdi da su policajci odmah pozvali hitnu pomoć i pomagali mladićima, očevici tvrde da su se dobro zabavljali i uopće nisu pomagali unesrećenima. Istraga je u tijeku, a najvjerojatnije će policajci biti kažnjeni zbog bijega s mjesta nesreće i nepružanja pomoći unesrećenima.

U sukobima u predgrađu Villiers-le-Bel i susjednim općinama, pet je osoba privedeno, a stanje se još ne smiruje. U Villiers-la-Bel zapaljeno je 63 vozila i pet zgrada. Nemire vode adolescentske skupine, a među njima, navodno ima i djece od deset godina. Napadaju policajce molotovljevim koktelima, a sve snimaju kamerom. Odrasli samo promatraju ili povremeno navijaju.

U Francuskoj se pojavio strah kako bi ti sukobi mogli prerasti u nemire kakvi su izbili u jesen 2005. kada su dvojica mladića poginula od strujnog udara u trafostanici u koju su se sakrili bježeći pred policijom. Gradonačelnici ugroženih gradova upozoravaju da je današnje stanje posljedica dugogodišnje nebrige za predgrađa. Zbog toga su ona getoizirana. U svom apelu javnosti pozivaju da se razvoj predgrađa ne rješava zasebno nego u okviru cjelokupne politike. U nemirima 2005. zapaljeno je 120 tisuća vozila i nekoliko stotina zgrada. Završili su nakon uvođenja izvanrednog stanja i obećanja o boljoj brizi za razvoj predgrađa.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika