28.11.2007. / 11:00

Autor: Marijana Zrinjski

NEMIRI U PREDGRAĐU PARIZA

Sarkozy će održati "Kriznu sjednicu"

Nakon dviju nemirnih noći obilježenih sukobima mladih i policije u sjevernom predgrađu Pariza u kojima je ozlijeđeno više od 120 policajaca jučer su snažne policijske snage raspoređene na tom području. Čini se da je stotinu pripadnika redarstvenih snaga uspjelo smiriti stanje u Villiers-le-Belu, dvadesetak kilometara sjeverno od prijestolnice. Podsjetimo, neredi su u tom predgrađu izbili nakon pogibije dvojice mladića koji su se na motociklu sudarili s policijskim vozilom u Villiers-le-Belu.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy danas ujutro, odmah po povratku iz službenog posjeta Kini, posjetio je stanovništvo pariškog predgrađa u kojemu su u nedjelju izbili siloviti sukobi između mladih i policije, a zatim je u bolnici u Eaubonneu posjetio ozlijeđeno policajce.
"Oni koji su preuzeli odgovornost za pucnjavu na policajce bit će sudski gonjeni zbog pokušaja ubojstva. Siguran sam da ćemo pronaći one koji su pucali na policajce. Takvo ponašanje ne možemo tolerirati bez obzira u kojoj je mjeri pogibija dvojice mladića koji su se vozili na motociklu strašna činjenica", rekao je francuski predsjednik.

Premijer Francois Fillon koji je također posjetio taj dio grada, naglasio je da treba "sve poduzeti" kako bi se spriječilo širenje nasilja kao 2005., kada su zemlju tri tjedna potresali neredi, zbog čega je bilo uvedeno izvanredno stanje. Zajedno s ministricom unutarnjih poslova Michele Alliot-Marie, obećao je da će se odlučno obračunati sa "zločincima" koji pucaju na policiju.

Gradski vijećnici iz redova socijalista pozvali su na smirivanje stanja, a od vlade su jučer zatražili izdvajanje sredstva za rješavanje nezaposlenosti, nesigurnosti i izoliranosti predgrađa. U tim siromašnim čevrtima gdje živi velik broj useljenika iz Magreba i crne Afrike, nezaposlenost u prosjeku dvostruko premašuje nacionalni prosjek.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika