30.11.2007. / 08:33

Autor: Marijana Zrinjski

PRIMJENA ZERP-A

Rim očekuje odgodu primjene ZERP-a

Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema i njegov slovenski kolega Dimitrij Rupel razgovarali su jučer u Rimu o namjeri Hrvatske da proglasi Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas od 1. siječnja sljedeće godine. Slovenski mediji, pozivajući se na talijanske izvore javili su kako Rim očekuje da će Hrvatska na najmanje godinu dana odgoditi primjenu ZERP-a na članice EU- a.

Rupel je nakon sastanka s talijanskim kolegom izjavio da će Slovenija i Italija usklađivati svoje postupke oko, kako je rekao, problematičnog hrvatskog ZERP-a. Prema njegovim riječima, navodno i Slovenija i Italija smatraju da će Hrvatska teško napredovati u pravcu približavanja EU-u ako i dalje namjerava primijeniti ZERP kako je najavljivala. Ako bi Hrvatska proglasila ZERP, Italija bi, smatra Rupel, mogla promijeniti svoju dosadašnju politiku potpore što bržem priključivanju Hrvatske Europskoj uniji.

Talijanski i slovenski premijeri Romano Prodi i Janez Janša izjavili su kako se nadaju suglasju između Slovenije, Italije, Hrvatske i Europske komisije o namjeri Zagreba da od 1. siječnja 2008. počne u potpunosti primjenjivati ZERP.
Rupel je dodao da će o ZERP-u vjerojatno biti govora na zasjedanju vijeća EU-a za opće i vanjske poslove 10. prosinca.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika